Psykomotoriske lidelser lansert som nytt begrep

Psykomotorikerne Hilde Løtveit og Merete Tønder er kritiske til den biopsykososiale modellen, som de mener bidrar til at helsearbeidere kan dele opp mennesker i biter.

Publisert Sist oppdatert

Løtveit og Tønder, henholdsvis styremedlem og leder av Faggruppen for psykomotorisk fysioterapi i NFF, mener tiden er moden for et paradigmeskifte, der man ikke ser på sykdom som enten psykisk eller fysisk, og heller ikke tenker at kropp og psyke henger sammen gjennom et årsaksforhold. 

I et innlegg i Dagens Medisin lanserer de et nytt begrep for langvarige muskel- og skjelettlidelser: Psykomotoriske lidelser. 

De to psykomotoriske fysioterapeutene trekker frem viktigheten av å erkjenne at vi er hele mennesker som erfarer, sanser, føler og relaterer oss til omgivelsene gjennom kroppen.

- Beskrivende

- Psyke betyr sjel på gresk og inkluderer følelser, tanker, det relasjonelle og åndelige. Motorisk betyr funksjoner og prosesser som styrer bevegelser. Vi mener dermed at begrepet psykomotoriske lidelser er beskrivende for langvarige muskel- og skjelettlidelser som har sammenheng med erfaringer og levd liv, skriver fysioterapeutene.

I debattkommentarer i etterkant av publiseringen, er mottakelsen til det foreslåtte begrepet blandet. «Psykomotoriske lidelser» blir både applaudert og kritisert. Det vises i en lukket debatt på Facebook til at vi allerede har begrepet «psykosomatiske lidelser/sykdommer», som handler om mye av den samme problematikken.

Som svar til dette skriver Løtveit at begrepet psykosomatisk ofte brukes for å psykologisere kroppslige plager og sykdommer, og at begrepet også favner noen "psykiske lidelser" - som psykogene lammelser. Med begrepet psykomotoriske lidelser ønsker forfatterne å anerkjenne at menneske og sykdom ikke er enten fysisk eller psykisk, men alltid begge deler.    

Etterlyser tiltak

Innlegget ble skrevet etter at Verdens helseorganisasjon (WHO) Europa nylig ba alle land om å iverksette tiltak for å bedre muskel- og skjeletthelsen. Dette er den største årsaken til uførhet i Europa, og angår alle aldersgrupper.

Les hele innlegget her

Les også diskusjonstråden under artikkelen, der blant annet leger og psykomotoriske fysioterapeuter uttaler seg. 

Powered by Labrador CMS