Stadig mer aksept for skreddersydd behandling

Muligheten for å skreddersy medisinsk behandling for den enkelte pasient og diagnose, får stadig mer tilslutning i medisinske miljøer. Effekten av individuell treningsterapi ved revmatisk sykdom og muskel-skjelettlidelser er også dokumentert, går det fram av en artikkel i tidsskriftet The Rheumatologist.

Publisert Sist oppdatert

- Skreddersydd trening for pasienter med ulike revmatiske diagnoser og muskel- og skjelettlidelser (RMD), kan bidra til å holde sykdommen under kontroll, det kan bedre funksjon, redusere funksjonsbarrierer og minske risikoen for komorbiditet.

Det skriver Rikke Helene Moe i en artikkel i septemberutgaven av tidsskriftet The Rheumatologist. Moe er fysioterapeut og forsker, MSc og PhD ved Nasjonal kompetansetjeneste for revmatologisk rehabilitering (NKRR), Diakonhjemmet sykehus.

Artikkelen, ”Benefits of Individualizing Exercise Therapy”, oppsummerer en del av forskningen som ble presentert på EULAR-kongressen i Roma i juni. EULAR står for Euoropean League Against Rheumatism. Organisasjonen holder kongresser hvert år, og EULAR 2016 arrangeres i London. Se også abstracts fra EULAR 2015. 

Det dreide seg om effekten av individuelle treningsopplegg for pasienter med revmatiske sykdommer og/eller muskel- og skjelettlidelser. Ekspertene fokuserte blant annet på hvordan man kan måle intensitet, avdekke funksjonsbarrierer og tilrettelegge for å oppnå maksimal treningsintensitet. Det er også viktig å avdekke eventuelle negative effekter av treningen.

Forskning viser at individuelle treningsprogrammer forbedrer RMD-symptomer, uten å ha negativ innvirkning på kroppens organer. Det gir bedre hjerte-karhelse og minsker sykdomsaktiviteten ved inflammatoriske sykdommer, som for eksempel revmatoid artritt.

En av bidragsyterne på kongressen var Hanne S. Dagfinrud, fysioterapeut, PhD og forsker ved Avdeling for helsefag, Universitetet i Oslo.

Powered by Labrador CMS