- Kritikken var berettighet

- Smertebehandlingen i Norge er blitt bedre, mener leder i Norsk Smerteforening, Petter Christian Borchgrevink. Men han understreker at kritikken smertefaget fikk for en del år siden var berettiget.

Publisert Sist oppdatert

Torsdag, fredag og lørdag denne uken arrangerer den tverrfaglige Norsk smerteforening (NOSF) seminar i anledning NOSF sitt 10-års jubileum. Borchgrevink, som er professor ved NTNU og overlege ved St.Olavs hospital, sier i et intervju med Dagens Medisin at han håper smertefaget har fått høyere anseelse i løpet av disse årene.

– En del pasienter og kolleger var skuffet over fagområdet for 20 år siden. Nå håper jeg de erfarer at smertebehandlingen er blitt bedre, sier Borchgrevink.

- Skapte avhengighet

Kritikken gikk ifølge NTNU-professoren ut på at det ble brukt for mye morfinpreparater og at pasientene fikk et avhengighetsproblem. I tillegg har det vært mye kritikk av at det ble brukt for mye nerveblokader og annen behandling med kortvarig effekt.

-Dermed ble personer med langvarige smerter medikalisert og passivisert og ble kroniske pasienter og melkekuer for både privat og offentlig smertevirksomhet, sier Borchgrevink, som mener at man nå er blitt strengere og mer orientert mot å behandle bare når det er helt nødvendig.

I styret i Norsk smerteforening er det også to fysioterapeuter, Sara Marier Allen, fra Oslo Universitetssykehus, og manuellterapeut Astrid Woodhouse, ved St.Olavs Hospital og NTNU i Trondheim. Woodhouse er også leder av programkomiteen for jubileumskonferansen.

Utdrag fra programmet: 

  • Smerter og andre symptomer – når helheten er mer enn summen av delene. Sykepleier Tone Rustøen, som også ble tildelt Kari Widerøes Minnefonds pris på konferansen.
  • En nevrobiologs forsøk på å forklare langvarige smertetilstander: Hvorfor går systemet så lett i vranglås? Per Brodal, professor emeritus i nevroanatomi ved Universitetet i Oslo.
  • Orofacial pain –an update. Professor Joanna Zakrzewska.
  • Barn med psykisk og fysisk funksjonsnedsettelse: Tilnærming til plagsomme og smertefulle tilstander i munnhulen. Spesialtannlege Anvor Rossow
Powered by Labrador CMS