For mange får tilbud om studieplass

Studentledere er bekymret for at for mange får tilbud om studieplass. Kunnskapsministeren ytrer forståelse.

Publisert Sist oppdatert

— Det er sider ved dagens utdanningssystem som kan oppmuntre til å ta inn for mange studenter, og gjøre systemet mer opptatt av å få dem raskt igjennom utdanningsløpet enn av kvaliteten på utdanningen de får, sier Isaksen til Khrono.no.

Han mener regjeringens pågående vurdering av finansieringsordningen for høyere utdanning kan føre til høyere kvalitet.

— Men jeg er uenig i at tallene ved samordna opptak viser den utfordringen. I fjor var det ledige plasser etter hovedopptaket, sier statsråden.

Vil gi tidlig beskjed

Samordnet opptak opplyser om at overbookingen er basert på tidligere erfaringer om hvor stor andel av dem som får tilbud i hovedopptaket som møter opp til studiestart.

— Lærestedene gir tilbud til flere søkere enn det er studieplasser til på de fleste studiene. Dette er fordi lærestedene har som mål at flest mulig skal få tidlig beskjed om hvor de får studieplass, forklarer informasjonsrådgiver Aina Rødal i Samordna Opptak.

I fjor møtte 54.972 studenter til studiestart, selv om 88.848 søkere fikk tilbud om studieplass i hovedopptaket. Dermed var det 4,9 prosent flere som møtte enn planlagte studieplasser samlet sett.

— Hvis lærestedene ikke hadde overbooket, men ventet og sett hvor mange som møtte opp til første studiedag, så ville mange flere søkere få tilbudet sitt sent og studentopptaket ville strekke seg lenger utover høsten, sier hun. 

Bekymret

I alt 84.810 søkere får tilbud om studieplass ved årets hovedopptak til høyere utdanning, men det er 52.879 studieplasser. 

— Vi har eksempler på studenter som møter opp første dag og ikke får plass i auditoriet, sier Anders Kvernmo Langset, leder i Norsk Studentorganisasjon, til NTB.

Han sier dagens finansieringsordning legger opp til frafall fra høyere utdanning og ser tallene som et tegn på det han kaller sykdom i systemet.

Det starter i august opp 270 nye fysioterapeutstudenter fordelt på skolene i Oslo og Akershus (HiOA), Trondheim (HiST), Bergen (HiB) og Tromsø (UiT). Eller rettere sagt: Dette er antallet som har fått tilbud om studieplass.

Les mer på Khrono.no

Powered by Labrador CMS