Trening med lav belastning gir resultater

Det har lenge blitt hevdet at styrketrening bør skje med høy belastning for å gi resultat i form av økt styrke og muskelaktivitet. Men stemmer det?

Publisert

En nylig publisert metaanalyse utfordrer denne gamle sannheten, skriver FYSIO, nyhetsbrevet for fysioterapeuter (3/2015). Studien viser at det også er mulig å oppnå resultater gjennom trening med lavere belastning.

Forfatterne søkte etter randomiserte og kontrollerte studier som hadde undersøkt hvordan musklene tilpasser seg trening med høy kontra lav belastning. Alle de ti studiene som ble inkludert ble gjennomført med utrente individer som deltakere.

Metaanalysen viste at det er mulig å oppnå store forskjeller både for styrkeutvikling og muskeltilvekst med en belastning på <_60 prosent av 1RM. Men det var likevel en tydelig trend at høyere belastning var mer effektivt.

All treningen i studien hadde blitt utført til utmattelse. Trening med lav belastning betyr med andre ord ikke trening med lav innsats, understreker forskerne.

Kilde: Schoenfeld BJ, Wilson JM, Lowery RP, Krieger JW. Muscular adaptations in low- versus high resistance training: a meta-analysis. Eur J Sport Sci 2014; epub ahead of print.

Powered by Labrador CMS