
Treneren viktig for å forebygge spiseforstyrrelser
En ny studie ser på hvordan kunnskapen om spiseforstyrrelser kan økes blant trenerne ved landets toppidretts- og skigymnas.
- Det er mulig å forebygge utvikling av spiseforstyrrelser hos idrettsutøvere, og trenerne må involveres, sier forsker Marianne Martinsen ved Senter for idrettsskadeforskning, Norges Idrettshøgskole (NIH), til dagensmedisin.no.
Studien, som nylig ble publisert i Medicine and Science in Sports and Excercise, er en del av Martinsens doktorgrad om forebygging av spiseforstyrrelser blant unge eliteidrettsutøvere.
- Doktorgradsarbeidet viser at 14 prosent av jentene og 3 prosent av guttene i førsteklasse ved toppidretts- og skigymnas har spiseforstyrrelser, det er langt flere enn i normalbefolkningen, sier Martinsen.
Ingen nye tilfeller
I sin doktorgrad utviklet og innførte Martinsen og kollegene et forebyggingsprogram overfor både trenere og utøvere.
Programmet gikk over ett år. Halvparten av landets toppidretts- og skigymnas deltok, mens den andre halvparten utgjorde kontrollgruppen og fikk ingen tiltak. Alle skolene ble fulgt i tre år.
Tiltakene som var rettet mot utøverne hadde fokus på blant annet selvfølelse, selvtillit, vekst og utvikling og ernæring, og det ble utviklet en egen tiltakspakke for trenerne.
- Det var ingen nye tilfeller av spiseforstyrrelser på skolene som mottok forebyggingsprogrammet, mens 14 prosent av utøverjentene ved de andre gymnasene utviklet spiseforstyrrelser i perioden, sier Martinsen.
Martinsen mener det er svært viktig å involvere trenerne i forebyggingen.
- Trenerne er viktige rollemodeller i utøvernes liv og har stor innflytelse. Hvis de sier at en utøver skal gå ned tre kilo, så gjør vedkommende det. Det er derfor svært viktig at trenerne har nok kunnskap om problematikken, sier Martinsen.