Får muskelsmerter av ikke å passe inn

Unge som bekymrer seg for at de ikke passer inn blant jevnaldrende, kan få smerter i rygg, skuldre og nakke, viser en ny doktorgradsavhandling. 

Publisert Sist oppdatert

Forsker og psykolog Matilda Wurm på Örebro universitet i Sverige har forsket på sammenhengen mellom psyke og muskel- og skjelettplager hos unge. Hun har fulgt 1181 unge i tre år, fra 7. til 9. klasse, for å se hvordan smerter utvikles over tid. Særlig jenter rapporterer om fysiske plager.

– Det handler altså ikke om mobbing, men om det å ikke bli akseptert av vennekretsen, å ikke passe inn, sier Matilda Wurm til forskning.se.

Får smerter i rygg og nakke

Av de unge i studien hadde 8,4 prosent av sjuendeklassingene smerter i ryggen, skuldrene eller nakken som påvirket deres hverdag på en eller annen måte. I åttende klasse hadde tallet steget til 10,5 prosent, og sank deretter til 9,9 prosent i niende klasse.

Sosial angst en utfordring ved behandling

Matilda Wurm har i arbeidet med doktogradsavhandlingen «Understanding Comorbid Pain and Emotions: A transdiagnostic approach» også studert pasienter som får behandling for smerter. Hun så nærmere på smertepasienter som lider av sosial angst og sammenlignet dem med smertepasienter som ikke hadde noen problemer med det sosiale. Det viste seg at personene med sosial angst ikke fikk lite stort utbytte av behandlingen som den andre gruppen.

– Når det gjelder smerte, er det viktig å ta hensyn til de sosiale elementene, sier Matilda Wurm.

Vanskeligere å komme tilbake i jobb

Disse pasientene oppga også at de slet med å komme seg på jobb igjen.

– De som har sosial angst har kanskje ikke så lett for å ringe sjefen og for eksempel stille krav om å få jobbe et visst antall timer. Da går de kanskje ikke tilbake på jobben, selv om det hadde vært mulig om arbeidsoppgavene og arbeidsplassen hadde blitt litt tilpasset.

Powered by Labrador CMS