En manuellterapeut i arbeid.

Mot autorisasjon av manuellterapeuter: Urovekkende, sier NFF

Helse- og omsorgskomiteen går inn for autorisasjon. NFF reagerer.

Publisert Sist oppdatert

Stortingets helse- og omsorgskomite innstilte onsdag på å utvide Helsepersonellovens autorisasjonsordning til også å gjelde manuellterapeuter. Det sørger et flertall bestående av Ap, Sp, SV, Frp, Rødt og Pasientfokus for, skriver Fri Fagbevegelse. Stortinget sluttbehandler innstillingen fra helse- og omsorgskomiteen 3. mars.

Autorisasjon har lenge vært en kampsak for LO-tilknyttede Norsk Manuellterapeutforening (NMF).

– En autorisasjon gjør det mulig med mer målrettet utnyttelse av manuellterapeuters kompetanse. Vi er klare for å avhjelpe krisen i fastlegeordningen ved å ta et større ansvar på muskel- og skjelettområdet, sier NMF-leder Peter Chr. Lehne til Fri Fagbevegelse.

NFF: Trenger ikke dobbel autorisasjon

Forbundsleder Gerty Lund i Norsk Fysioterapeutforbund (NFF) kommenterer innstillingen fra helse- og omsorgskomiteen slik i en artikkel på NFFs nettsider.

– Det er urovekkende at en så viktig politisk beslutning skjer bak lukkede dører, og at LO har så stor makt.

Forbundsleder Gerty Lund i NFF.

NFF er sterkt kritisk til dobbeltautorisasjon av manuellterapeuter. Organisasjonen mener det bryter med nasjonal praksis, og at det vil bli forvirrende og vanskelig for pasientene å navigere i helsetjenestene.

– Dette har vært en prestisjesak for Norsk Manuellterapeutforening i flere år, og vi har like lenge vært uenige. Vi mener fysioterapeuter er autorisert helsepersonell og ikke trenger dobbel autorisasjon. Hvis det likevel blir resultatet, bør også alle andre spesialiteter få det samme, sier forbundsleder Gerty Lund i Norsk Fysioterapeutforbund (NFF) i artikkelen på fysio.no.

– Det er selvsagt legitimt at Norsk Manuellterapeutforening har et annet syn enn oss, men det er en fare for demokratiet at vi, som organiserer flest fysioterapeuter her i landet, ikke blir spurt eller hørt, sier forbundslederen.

«Profesjonskaos»

«En dobbelautorisasjon for en videreutdanning, på toppen av en autorisasjonsgivende grunnutdanning, vil på mange måter undergrave autorisasjonsordningen i Norge», skrev Lennart Bentsen, manuellterapeut og leder av NFFs faggruppe for manuellterapi, i et meningsinnlegg på Fysioterapeuten.no i 2021.

Faggruppelederen skrev videre at et naturlig steg videre for en profesjon som ønsker offentlig godkjenning for fagspesialiteter, er spesialistgodkjenning.

«Hva med andre helseprofesjoner med sine masterutdanninger? Skal noen helseprofesjoner og videreutdanninger ha offentlig spesialistgodkjenning, mens andre skal ha dobbelautorisasjon? Et sant profesjonskaos blir resultatet av et inkonsekvent godkjenningssystem og uttynning av autorisasjonsordningen», skrev Bentsen i innlegget.

Tidligere denne stortingsperioden er det innstilt på autorisasjon av naprapater og osteopater. Det er Norsk Fysioterapeutforbund imot.

Powered by Labrador CMS