Osteopater og naprapater får autorisasjon som helsepersonell.
Osteopater og naprapater får autorisasjon som helsepersonell.

Naprapater og osteopater får offentlig autorisasjon

Naprapater og osteopater blir offentlig godkjent og får autorisasjon som helsepersonell. Det er klart etter budsjettforhandlingene mellom regjeringen og Frp, sier abcnyheter.

Publisert Sist oppdatert

Det er Fremskrittspartiet som i forbindelse med budsjettprosessen ønsket at naprapater og osteopater skal få samme status som blant annet fysioterapeuter og kiropraktorer.

– Naprapati og osteopati har aldri vært alternativ medisin, men helt ordinær helsebehandling for muskel- og skjelettlidelser på linje med fysioterapi og kiropraktikk. Hvert år bidrar disse yrkesgruppene til å redusere sykefravær og gi bedre livskvalitet for tusenvis av nordmenn. Disse behandlingene har god dokumentert helseeffekt og endelig får de anerkjennelse for det gjennom en offentlig autorisasjon også her i Norge, sier Åshild Bruun-Gundersen (Frp) i følge abcnyheter.

Hun mener autorisasjonen vil føre til at det blir stilt krav om 4-årig høyskoleutdanning og standarder for praktisering av disse helseyrkene i Norge.

- Dette vil styrke pasientsikkerheten, tryggheten og kvaliteten for pasientene, mener Bruun-Gundersen.

Regnes som alternativ behandling

I en artikkel i Fysioterapeuten i 2018 forklarte direktør ved Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ behandling, at naprapati og osteopati regnes som alternativ behandling i Norge (NAFKAM).

- Det følger av definisjonen av alternativ behandling i Lov om alternativ behandling av sykdom av 2004, sa han dengang.

Osteopater har offentlig autorisasjon i Island, Finland og Danmark, mens naprapater har offentlig autorisasjon i Sverige og Finland.

Powered by Labrador CMS