Fysioterapeut fratatt autorisasjonen

En fysioterapeut fra Innlandet er fratatt autorisasjonen etter at han skal ha utsatt tre kvinnelige pasienter for grenseoverskridende og seksualisert atferd, melder NRK Hedmark og Oppland.

Publisert Sist oppdatert

Fysioterapeuten tilbakeviser anklagene og hevder behandlingene han har gitt kvinnene er ”anerkjente osteopatiske teknikker”.  Ifølge Statens Helsetilsyn skal mannen ha gjennomført intime underlivsbehandlinger på pasientene uten faglig grunnlag.

Helsetilsynet opplyser også at de ikke fører tilsyn med alternative behandlingsmetoder, men forholder seg til at mannen er fysioterapeut.

– Dette er en sak der flere kvinnelige pasienter, uavhengig av hverandre, har klaget på denne fysioterapeuten og hans atferd. Vår vurdering i denne saken er at fysioterapeuten har opptrådt uforsvarlig, vist mangel på faglig innsikt og har hatt en atferd som er uforenlig med det å være fysioterapeut, sier assisterende direktør Heidi Merete Rudi i Statens Helsetilsyn.

Vedtaket påklaget

Fysioterapeutens advokat, Siv Elisabeth Hveberg, sier til NRK at vedtaket er påklaget til Statens Helsepersonellnemnd. Fysioterapeuten har også begjært såkalt oppsettende virkning, det vil si at han ønsker at vedtaket ikke blir iverksatt før klagesaken er endelig avgjort.

I 2012 ble den samme fysioterapeuten siktet av politiet for å ha skaffet seg seksuell omgang ved misbruk av stilling, avhengighetsforhold eller tillitsforhold etter straffelovens § 193, første ledd. Saken ble imidlertid henlagt i januar 2014 på bakgrunn av bevisets stilling.

Antallet saker øker

Helsetilsynet opplyser at det var en økning i antall alvorlige reaksjoner mot helsepersonell i 2014. Det var 134 helsepersonell som mistet til sammen 137 autorisasjoner i 2014, en økning på 41 fra året før. Men ikke bare har antallet alvorlige reaksjoner økt, også antallet saker øker.

Statens helsetilsyn behandlet 400 tilsynssaker mot helsepersonell og virksomheter i helse- og omsorgstjenesten i 2014, mot 363 i 2013. Årsakene til at autorisasjonen ble tilbakekalt, er i de fleste tilfeller misbruk av rusmiddel og atferd uforenlig med yrkesutøvelsen.

Powered by Labrador CMS