Advarer mot nakkebehandling av spedbarn

Barneleger ved Haukeland universitetssykehus krever at Helsetil­synet stanser markeds­føringen av manuellterapi for spedbarn, skriver Bergens Tidende.

Publisert Sist oppdatert

Seksjonsoverlege og professor Ansgar Berg ved Barneklinikken på Haukeland sier at de jevnlig møter foreldre med spedbarn som har fått feilaktig behandling hos manuellterapeut. Sammen med forskningsleder og professor Trond Markestad har Berg sendt en bekymringsmelding til Statens helsetilsyn. Bekymringsmeldingen gjelder nettsiden til Norsk Manuellterapeutforening om manuellterapi mot asymmetri hos spedbarn.

- Helt normalt

- At barn i en periode har litt skeiv hodeform fordi de foretrekker å ligge på én side, er normalt. Det krever vanligvis ikke behandling, sier Berg.

Han er mer bekymret for barn som får nakketerapi fordi de viser tegn til forsinket utvikling.

- Vi har hatt barn med alvorlige tilstander som har vært til behandling hos manuellterapeut. Ett barn viste seg å ha Downs syndrom, forteller Berg.

Han mener at manuellterapeutene feilaktig skremmer foreldre med at barn som ikke får behandlet sine nakkeproblemer kan få lærevansker og bli klossete senere i livet. Ifølge Berg er dette helt udokumenterte påstander.

- Lang erfaring

Kunnskapssenteret gjennomgikk i 2009 all tilgjengelig forskning på behandling av asymmetri hos spedbarn. Konklusjonen var at det ikke fins dokumentasjon på at slik behandling virker, skriver avisen.

Peter Christian Lehne, leder av Norsk Manuellterapeut­forening, støtter seg derimot til den samme rapporten fra Kunnskapssenteret når han forsvarer behandlingen de tilbyr. Manuellterapeuter i Norge har behandlet barn i flere tiår, uten at det er rapportert en eneste alvorlig bivirkning, skriver Lehne i en kommentar til Bergens Tidende.

Norsk Manuellterapeutforening har nå invitert barne­legene på Haukeland til et møte om den aktuelle nettsiden. Bekymringsmeldingen er ikke ferdig behandlet i Helse­tilsynet.

Powered by Labrador CMS