Britt Stuge, forsker og fysioterapeut ved Oslo universitetssykehus (OUS), etterlyser mer forskning på bekkenleddsmerter.

-Kvinner med bekkenleddsmerter feiltrenes

– Det er fortvilende å se kvinner med langvarige plager etter fødsel når jeg får høre hva de har hatt av behandling. Blant annet har trening forverret smertene, sier forsker Britt Stuge.

Publisert Sist oppdatert

NRK rettet i helgen oppmerksomheten mot at mange norske kvinner sliter med sterke bekkenleddsmerter, tidligere kalt bekkenløsning, i lang tid etter fødsel. Mellom 2000 og 4000 kvinner årlig fortsetter å ha smerter også etter svangerskap og barseltid, ifølge kanalen.

Et oversett problem, mener fysioterapeut og forsker Britt Stuge, som mener vi definitivt trenger mer forskning.

– Kunnskapen om bekkenleddsmerter blant behandlere er svært mangelfull, og mange kvinner lider under det. Vi har for lite forskning på årsaker og tiltak, sier Stuge.

Verst om kvelden

I saken har NRK intervjuet Ellen Merete Knutsen, som har måttet gi opp karrieren som klesdesigner på grunn av bekkenleddsmerter etter fødsel.

– Alt gjør vondt; å sitte, å gå og å ligge. Smertene øker utover dagen, og om kvelden er det som verst, forteller hun.

Ikke gjøre øvelser som trigger smerter

Stuge, som holder til ved Oslo universitetssykehus (OUS), sier at hun tar imot mange kvinner som har fått feil behandling. Hun sier det viktigste i behandlingen er å gi kvinnene et individuelt tilpasset opplegg, og å ikke gjøre øvelser som trigger smerter.

Fysioterapeuten understreker at de fleste blir kvitt smertene, men for dem som ikke blir bra, er kostnaden høy.

– De skal fungere som småbarnsmødre og komme tilbake i jobb. Hvis de ikke får tilstrekkelig hjelp, kan det vedvare. Det er dyrt for samfunnet når kvinner blir uføretrygdet i ung alder.

Powered by Labrador CMS