Enighet med danske studenter

Fysio-studenter i Danmark slipper turnustjeneste etter helomvending

Nå kan likevel danskutdannede fysioterapeuter søke om norsk autorisasjon rett etter gjennomført studie - uten å måtte gjennomføre turnustjeneste først.

Publisert Sist oppdatert

Norske fysioterapeuter som er utdannet i Danmark, fikk tidligere autorisasjon i Norge uten å jobbe som turnuskandidater i ett år. 1. februar 2020 endret det seg. Da ble den såkalte Arjeplog-avtalen, som sikret gjensidig godkjenning av helsepersonell i de nordiske landene, sagt opp. Heretter skulle autorisasjonssøknader fra nordiske søkere behandles etter yrkeskvalifikasjonsdirektivet i EØS-avtalen.

Ikke krav på lønn i Norge

En gruppe på rundt 100 norske fysioterapistudenter i Danmark fikk ifølge studentene klar beskjed fra norske myndigheter: Dere må gjennom turnustjeneste på lik linje med studenter i Norge.

Fysioterapeutene i Danmark mente de hadde to alternativer:

  • Jobbe gratis i ett år i Norge for å få autorisasjon.
  • Vente til de fikk turnusplass, noe som kunne ta ett til to år.

– Vi får ikke tilbud om turnus på lik linje med studenter i Norge, til tross for at utdanningsløpet vårt er et halvt år lenger, sa fysioterapeutstudent Sondre Dahlstrøm til Fysioterapeuten i juni.

Fysioterapistudent Sondre Kartawich Dahlstrøm under praksis i Danmark tidligere denne våren.

Han og flere fysioterapistudenter og ferdigutdannede fysioterapeuter startet derfor pengeinnsamling for å få advokater til å se på saken deres. De ble representert av advokatfirmaet Lund & Co, som blant annet spesialiserer seg på EØS-rett.

- Gjelder hele EØS-området

Advokatene Per Andreas Bjørgan og Hilde Ellingsen uttalte blant annet følgende til Fysioterapeuten tidligere i år, da de fikk spørsmål om det her var snakk om en forskjellsbehandling:

– I mange saker kan det være uklart om man har fulle yrkeskvalifikasjoner fra utdanningslandet. Det er ofte i saker hvor det er lignende ordninger som i Norge, som for eksempel etterfølgende praksiskrav i form av turnus. Da kan det være tvil om man er i et opplæringsløp i det andre landet, eller om man har man ervervet fulle yrkeskvalifikasjoner. I denne saken er det ingen slik tvil, sier Bjørgan.

Advokatene Hilde Ellingsen og Per Andreas Bjørgan.

Han har jobbet med flere lignende problemstillinger knyttet til andre profesjoner.

– De som er utdannet i Danmark, er autoriserte fysioterapeuter der og har fulle yrkeskvalifikasjoner i Danmark. Da er utgangspunktet at de skal kunne reise rundt, arbeide og utøve det samme yrket i alle land i EØS-området, sa advokaten til Fysioterapeuten i sommer.

Direktoratet snudde

Heledirektoratet har sett nærmere på saken og har ifølge Norsk Fysioterapeutforbund bedt om faglige råd fra OsloMet. Det utdanningsfaglige rådet konkluderer med at de danske fysioterapeututdanningene er jevngode med den norske utdanningen, inkludert turnustjenesten.

- Basert på denne vurderingen, finner vi ikke grunnlag i gjeldende regelverk for å pålegge en prøveperiode, skriver seniorrådgiver Cathrine Lien Jensen i et brev til Norsk Fysioterapeutforbund.

Noe som betyr at Helsedirektoratet har endret godkjenningspraksis for danske fysioterapeutstudenter.

Det igjen innebærer at søkere med dansk fysioterapiutdanning får autorisasjon uten krav om først å ha gjennomført turnus (prøveperiode) i Norge.

Gerty Lund

- NFF mener turnus er en viktig del av fysioterapeuters kompetanse som gir studentene nødvendig erfaring, samt sikrer at de tilegner seg ferdigheten slik at de kan ta selvstendig ansvar for å utføre faglig forsvarlig tjeneste. Det er derfor viktig at vurderingen av den danske utdanningen er fattet på et faglig grunnlag, sier Gerty Lund, NFFs forbundsleder, i en kommentar til fysio.no.

Lund mener samtidig at det er en gledens dag spesielt for studentene, men også for Norsk Fysioterapeutforbund. Hun sier til fysio.no at NFF har hatt god dialog med Helsedirektoratet rundt denne saken, og mener videre direktoratet har kommet til en klok beslutning.

Helsedirektoratet presiserer:

I etterkant av at denne saken ble publisert har Helsedirektoratet tatt kontakt med Fysioterapeuten, og forklart at danskutdannede hadde full adgang til turnustjeneste i Norge og at alle turnuskandidater har krav på lønn. Utenlandsutdannede kan i tillegg til å søke seg inn i turnustjenesten skaffe seg jobb selv. Det er her ifølge Helsedirektoratet arbeidsgivers ansvar at det gis lønn for arbeid. Helsedirektoratet har på ingen måte uttalt at det veiledet praktisk tjeneste skal utføres uten lønn.

Saken er oppdatert. Fysioterapeuten beklager denne feilen.

Powered by Labrador CMS