Akutte muskelskader: Oppsummering anbefaler progresjon

Ved akutt muskelskade i forbindelse med idrett anbefales det som regel å øke belastningen av det skadede vevet litt etter litt. En ny kunnskapsoppsummering bekrefter dette.

Publisert Sist oppdatert

Akutte muskelskader i beina er av de hyppigste skadene i idretter som krever eksplosive bevegelser, som rask akselerasjon og retningsskift. I fotball oppstår halvparten av skadene i muskulaturen, og som oftest i situasjoner hvor spilleren ikke er i kontakt med motspillerne, skriver fysio.dk.

Dansk Selskab for Sportsfysioterapi (DSSF) har tatt initiativet til en ny kunnskapsoppsummering om akutte muskelskader. En artikkel ble nylig publisert i British Journal of Sports Medicine. Kunnskapsoppsummeringen omfatter 44 studier, etter at forskerne gjorde 12 systematiske søk.

-Når det gjelder skader på lårets bakside, kommer man langt på vei om man bare sørger for å ta opp en detaljert anamnese. Denne skal synliggjøre mulig skadesituasjon. Når det er snakk om skader i hofteadduktorene og rectus femoris finnes det utmerkede tester for å bekrefte skaden. Ved muskelskader ses primært smerte under kontraksjon, mens ingen ømhet ved palpasjon ser ut til å kunne utelukke muskelskade, sier Lasse Ishøi. Han er dansk fysioterapeut og doktorgradsstudent, og en av forfatterne av oppsummeringen.

Effektivt å forebygge

For å forebygge ser det ut til at enkeltøvelser som Nordic Hamstring og Copenhagen Adduction er effektive strategier for å forebygge skader på lårets bakside og lyskeskader. FIFA 11+-programmet har også vist seg å ha effekt.

-I virkeligheten kreves ikke det helt store for å redusere mengden av skader, noe som er veldig positivt. Behandling av skader på lårets bakside bør fokusere på et progressivt behandlingsforløp og eksentrisk belastning av muskulaturen – og det er ikke farlig å merke litt smerte under øvelsene. Det er kanskje også en liten tendens til at man kan redusere risikoen for ny skade om man forlenger rehabiliteringsperioden litt, forteller Lasse Ishøi til fysio.dk.

Artikkelen "Diagnosis, prevention and treatment of common lower extremity muscle injuries in sport – grading the evidence: a statement paper commissioned by the Danish Society of Sports Physical Therapy” kan leses her: https://bjsm.bmj.com/content/early/2020/01/14/bjsports-2019-101228

Powered by Labrador CMS