Dette er en meningsytring. Innholdet gir uttrykk for forfatterens mening.

Uholdbar situasjon knyttet til turnustjenesten for fysioterapeuter
- Dette handler om en strukturell svikt, skriver innleggsforfatter.
Skrevet av Kristoffer André Ostojic, fysioterapistudent ved NTNU i Trondheim og på venteliste til turnustjeneste etter fullført utdanning.
Mange av oss står i en svært frustrerende og usikker situasjon. Praktisk, så vel som mentalt, er situasjonen utfordrende.
Til sammen er vi nemlig fire kandidater fra NTNU i Trondheim som ikke har fått tildelt turnusplass. Vi vet også at det er fem kandidater i samme situasjon i Bergen (HVL), og fem kandidater i Oslo (OsloMet). I Tromsø (UiT) er det derimot ingen kandidater på venteliste. Realiteten er at det egentlig skulle ha vært enda flere enn oss fjorten på denne ventelisten, fra både Bergen og Oslo. Men dagens situasjon har altså gjort at de har takket nei til å havne på venteliste for turnustjeneste i år.
Dette i seg selv forteller litt om situasjonen. Når unge studenter, nettopp er ferdig med sin bachelorgrad i fysioterapi, er klare til å starte sin turnustjeneste - men ser seg nødt til å takke nei fordi de vil ha en mindre usikker tid framfor seg.
Problemet øker i styrke
Mangel på turnusplasser er ikke et nytt problem. Til forskjell fra tidligere år har det vært ledige plasser i andre regioner som har reddet situasjonen. Det er ikke tilfellet i år.
Vi var omkring 80 studenter da vi startet på utdanningen. Kun 47 har fått tildelt turnusplass i Trondheim (inkludert særplassene).
Det er med andre ord ikke bare en liten skjevfordeling, men en strukturell svikt. Samtidig har opptaket i Trondheim økt til over 100 studenter i det nyeste kullet, i tillegg til oppstart av fysioterapiutdanning i Elverum (Universitetet i Innlandet) med rundt 40 studieplasser. Hvordan kan det forsvares å ta opp enda flere studenter når man allerede nå ikke har nok turnusplasser til de som fullfører?
Sjokket
Varslet om venteliste kom kun 17 dager før turnusvalget. Selv om enkelte visste de lå langt nede på rangeringen, og kunne få en plass langt unna, var det ingen som hadde fått inntrykk av at noen stod i fare for ikke å få plass i det hele tatt. For de fleste kom dette som et stort sjokk.
Det er urovekkende og skuffende hvordan de ansvarlige for ordningen har hatt nokså lang tid på å skaffe til veie og koordinere turnusplasser – og likevel ikke klart det.
En ting er at man ikke har klart å skaffe nok turnusplasser. Det neste er at formidlingen av denne informasjonen kommer for sent.
Vi som nå er berørt finner det merkelig at det ikke har vært mulig å få ut denne informasjonen tidligere. Hva med litt info om faren for å havne på en venteliste? Hva er grunnen til at dette ikke blir gjort?
Plasser fjernes eller flyttes
Selve turnusvalget kunne for så vidt også blitt gjennomført tidligere på året, noe som hadde gitt oss studenter mer forutsigbarhet.
I en e-post fra Statsforvalteren i Vestland fikk vi opplyst at noen av plassene som tidligere har vært tilgjengelige for oss ved NTNU, i år ble tildelt Høgskulen på Vestlandet (HVL). Samtidig fikk vi ingen god forklaring på hvorfor enkelte turnusplasser rett og slett ikke eksisterer lenger.
Det virker også som om kapasiteten ikke utnyttes fullt ut. Eller gjør den det?
Hva med andre løsninger?
Studenter har uoffisielt fått høre på praksissteder at de har kapasitet til flere turnusfysioterapeuter, men at disse plassene likevel ikke benyttes. Dersom det er sannhet bak disse uttalelsene, så er det både spesielt og svært urovekkende.
Det er også verdt å nevne at en medelev var i kontakt med Helsedirektoratet i høst for å høre om han kunne ordne sin egen turnusplass, ettersom han hadde fått tilbud fra en klinikk.
Svaret var nei, og med følgende begrunnelse: Alt måtte gå gjennom «systemet».
Hvorfor kan det ikke være mulig å åpne opp for slike løsninger, når venteliste allikevel ser ut til å bli blir den nye standarden fremover?
Gammelt og omfattende rundskriv
Ventelisteordningen er lite transparent. Det finnes et omfattende rundskriv om turnustjeneste som vi studentene først fikk tilsendt i september 2024. Til tross for at rundskrivet er omfattende, er det utdatert, vagt og har ikke blitt revidert på årevis.
For å si noe om hvor vagt vi mener rundskrivet er, så legger flere av kandidatene som står på ventelisten til turnusplass frem det vi mener er meget relevante spørsmål til statsforvalteren i Troms og Finnmark.
Svaret vi får på flere av spørsmålene er at de stadig må henvende seg til Helsedirektoratet. Fordi svarene ikke er å finne i lovverket.
Eller at vi må ta til takke med at Helsedirektoratet ikke har gjort noen andre fortolkninger enn akkurat det som står der, altså i rundskrivet.
Med andre ord: Vi mangler presise svar. Dette gjør det ekstra vanskelig å stå på ventelisten.
Må jeg flytte i morgen?
I rundskrivet fremgår det blant annet at vi kan få tilbud om plass helt frem til 15.august, teoretisk sett fram til 1.september, når man har havnet på venteliste. Dersom man takker nei til en plass – uansett grunn – mister man prioritet neste år. Det betyr at man i praksis kan få tilbud om plass langt unna fra 14. august.
Ja, i så fall blir løsningen å flytte på seg med ett døgns varsel. Eller havne sist i køen neste år.
Tid er både tapt erfaring og penger
Vi får ikke autorisasjon som fysioterapeuter før vi har gjennomført turnustjenesten. Det betyr i praksis at vi ikke har mulighet til å jobbe som fysioterapeuter i det hele tatt i ventetiden. Dette til tross for fullført utdanning.
Med andre ord kan vi verken opparbeide erfaring eller holde ferdighetene ved like med relevant praksis.
Med livet på vent
Et annet viktig punkt er at vi nå befinner oss i mai. Vi er fullstendig uvitende om hva vi skal gjøre til høsten. Vi har ikke mulighet til å planlegge neste år. Frister for jobbsøknader og mulige jobbtilbud går ut, potensielle leiligheter forsvinner ut av markedet, svar på eventuelle ledige studieplasser går snart ut.
Når vi må reservere oss (potensielt helt frem til 15.august) for å kanskje få en turnusplass, så blir vi fratatt veldig mange aktuelle og alternative muligheter.
I sum skaper dette en følelse av at systemet er tilfeldig. Lite forutsigbart. Lite tilpasset oss.
Noen må ta ansvar
Statsforvalteren skriver at de selv er frustrerte, og at ordningen ikke er holdbar. Det er vi enige i. Men da må også noe gjøres. Noen må ta ansvar for at denne utviklingen snus.
Også NTNU erkjenner i e-post til oss at ordningen ikke er holdbar, og at venteliste trolig vil bli den nye normalen.
Når dette samtidig blir kjent for 1. og 2. års studenter, skaper det stor uro i hele studiemiljøet. Mange opplever at de ikke lenger kan stole på at turnusplassen blir sikret etter endt studieløp.
Ber om forutsigbarhet
Vi ber ikke om spesialbehandling. Vi ber bare om et rettferdig, forutsigbart og fungerende system, og at de ansvarlige instansene ikke skjuler problemene bak rutiner og rundskriv. At de heller tar grep.
Instituttet ved NTNU forteller oss at de skal melde ifra til Helsedirektoratet. De anbefaler også oss studenter å melde fra.
Bare det sier noe om tilliten til systemet, og dets funksjonalitet.
Vi håper nå at alt dette blir tatt videre til de rette instanser.
Vi ønsker nemlig svar på hvordan dette konkret skal forbedres fremover.