Dette er en meningsytring. Innholdet gir uttrykk for forfatterens mening.

Venteliste for turnustjeneste – noen avklaringer fra Statsforvalteren i Troms og Finnmark
Dette innlegget er et tilsvar til meningsytringen "Uholdbar situasjon knyttet til turnustjenesten for fysioterapeuter", publisert den 15.05.25 på fysioterapeuten.no av Kristoffer André Ostojic, fysioterapistudent ved NTNU.
Skrevet av Anders Aasheim, fysioterapeut og seniorrådgiver hos Statsforvalteren i Troms og Finnmark.
Fysioterapeuten publiserte en meningsytring fra fysioterapistudent Kristoffer André Ostojic 15. mai. Temaet var venteliste for å ha turnustjeneste. Statsforvalteren i Troms og Finnmark administrerer ventelisteordningen for turnusfysioterapeuter på oppdrag fra Helsedirektoratet. Derfor kommer dette tilsvaret fra oss. Vi kommenterer bare det som direkte angår den jobben vi og de øvrige de regionansvarlige statsforvalterne gjør knyttet til turnustjeneste og venteliste.
Først noen korte fakta:
· Tre av statsforvalterne har et regionalt ansvar for å administrere turnustjenesten. Det er Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus (for region sør/øst), Statsforvalteren i Vestland (for region midt/vest) og Statsforvalteren i Troms og Finnmark (for region nord).
· Regelverket for turnustjenesten består av Forskrift om praktisk tjeneste (turnustjeneste) for å få autorisasjon som fysioterapeut og Rundskriv IS -1/2018 Organisering og gjennomføring av praktisk tjeneste (turnustjeneste) for fysioterapeuter. Reglene for venteliste omtales i pkt. 3.6 i rundskrivet.
· Venteliste oppstod for første i gang i 2013, og det har vært venteliste i 6 av årene fra da av.
Hvorfor skaffes det ikke flere turnusplasser?
Statsforvalterne sendte ut forespørsel på sommeren i 2024 til alle kommuner, helseforetak og private opptreningsinstitusjoner med forespørsel om å ta imot turnusfysioterapeuter fra august 2025. Etter at svarene kom inn har de regionansvarlige statsforvalterne jobbet kontinuerlig med å framskaffe flest mulig turnusplasser over hele landet. For at en turnusplass skal kunne benyttes må tjenestestedet ha tilstrekkelig pasienttilgang og veilederkapasitet. I tillegg må tjenestestedene kunne oppfylle krav til innhold i tjenesten som er omtalt i pkt. 1.3 i rundskrivet. Vi har svært god oversikt over aktuelle turnusplasser, og mener at all tilgjengelig kapasitet er hentet ut i hele landet.
De regionansvarlige statsforvalterne kan be Helsedirektoratet gi pålegg til kommuner og helseforetak om å opprette ekstra turnusplasser. Dette virkemidlet brukes aktivt, også i inneværende år. Men det kan bare gjøres når det aktuelle tjenestestedet har tilstrekkelig pasienttilgang og veilederkapasitet.
Hvilke endringer skjer i antall turnusplasser?
Vi erfarer at antallet turnusplasser går ned, særlig i spesialisthelsetjenesten. Vi mener hovedårsaken er at de private opptreningsinstitusjonene, som tradisjonelt har hatt mange turnusstillinger, har fått redusert sine tjenesteavtaler om rehabilitering med de regionale helseforetakene. Da må de redusere sin bemanning, og da kuttes ofte turnusstillingene først. Men vi ser også at noen av de offentlige sykehusene reduserer antallet turnusstillinger med begrunnelse at de har for lav pasienttilgang og/eller veilederkapasitet.
Kan turnusvalget holdes tidligere?
Arbeidet med å framskaffe flest mulig turnusplasser pågikk fra sommeren 2024, og har fortsatt fram til våren 2025 gjennom en omfattende kontakt og dialog med tjenestestedene. Først i mars-april vet de regionansvarlige statsforvalterne hvilke turnusplasser som er disponible. Turnusvalget skjedde i år i slutten av april. Hvis vi skulle avholdt turnusvalget tidligere ville vi hatt færre turnusplasser bekreftet og klare. Og det ville vel ingen være tjent med.
Hva skjer videre?
Helsedirektoratet har nå fått i oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet å evaluere dagens turnusordning for fysioterapeuter med hensyn til kompetanse, rekruttering og effektiv ressursbruk. Dette har vært omtalt av Norsk Fysioterapeutforbund (NFF) tidligere. Bakgrunnen for evalueringen er nok at turnusordningen er sårbar pga. for liten kapasitet og et regelverk som trenger revisjon. Helsedirektoratet har frist til 31. desember i år med å levere en rapport til departementet. Direktoratet har nylig sendt en henvendelse til kommuner, helseforetak, utdanningsstedene, NFF og andre for å be om innspill i arbeidet, med svarfrist 15. juni. Så gjenstår det å se hva Helsedirektoratet og Helse- og omsorgsdepartementet gjør videre med saken, og når eventuelle endringer blir iverksatt.
----
Her finner du meningsytringen "Uholdbar situasjon knyttet til turnustjenesten for fysioterapeuter", skrevet av Kristoffer André Ostojic, fysioterapistudent ved NTNU.