Hilde Øydna Nordvik sørger egenhendig for at Utsira kommune har et fysioterapitilbud.

Hilde er fysioterapeut i Norges minste kommune

Ventelister er ikke et problem for øy-fysioterapeut Hilde Øydna Nordvik (42).

Publisert Sist oppdatert

18 kilometer ute i havet, vest for Karmøy, ligger Utsira. Med sine 188 innbyggere er øykommunen Norges minste etter folketall. Og landets nest minste etter areal.

Kommunen har landets beste fysioterapidekning når vi ser på antall årsverk per 10.000, som er en målestokk Statistisk sentralbyrå (SSB) bruker. Mer om det lenger ned i artikkelen.

Øya Utsira ligger i Nordsjøen, lengst vest i Rogaland.

Todelt stilling

Utsiras eneste fysioterapeut er Hilde Øydna Nordvik. 42-åringen fra Kvinesdal gikk ut fra fysioterapeututdanningen i Bergen i 2003. Etter turnusåret fikk hun en 20 prosent-stilling i Utsira kommune. Hun bodde i Haugesund og jobbet en dag i uken på øya.

Så møtte Nordvik en mann fra Utsira. De giftet seg og fikk en sønn, senere en til. Etter hvert fikk fysioterapeuten en høyere stillingsprosent i kommunen. I dag har hun en 34 prosent kommunal stilling og et driftstilskudd på 50 prosent.

En jobb i utvikling

Arbeidshverdagen har endret seg siden Nordvik startet i jobben i 2004. Fra passiv behandling på benk til mer styrketrening og utholdenhet. I tråd med utviklingen av faget.

– For noen år siden startet jeg med gruppetrening, og dette er godt likt blant pasientene. Jeg har bassengtrening, sirkeltrening, fallforebyggende trening og egne grupper for menn og damer. En av grunnene til at flere liker disse gruppene, er at en i tillegg til å gjøre noe bra for sin egen helse også er sosial, sier Nordvik.

Hun tilbyr også individuell trening.

– Noen er kronikere. Andre har akutt vondt i skulder og nakke. Det er mye muskel- og skjelettproblematikk.

– Kan ikke sammenligne Utsira med andre plasser

Fysioterapeuter i mange kommuner har ventelister. Det er ikke tilfelle for Nordvik på Utsira.

– Periodevis er det det du kan kalle travelt, men ikke som det var i Haugesund. Jeg har ikke ventelister, og i perioder har jeg det veldig rolig. Men jeg får ikke panikk for det. Plutselig har jeg tre nyopererte med kneprotese. Du kan ikke sammenligne Utsira med andre plasser.

Nordvik kan kjenne på et savn etter å ha kolleger å diskutere med.

– Det hender i perioder at det er litt tøft å stå i det alene, men jeg prøver å reise en del på kurs. Jeg har vært i Oslo, Trondheim og Stavanger. Der snakker jeg med folk og får litt tips.

Hilde Øydna Nordvik setter pris på naturen der hun bor.

Fysioterapeuten føler absolutt at hun har en utfordrende jobb.

– Fordi jeg må ta alt som kommer, på strak arm. Det gjelder å se det positive i det. Jeg har ikke kjangs til å forberede meg på hva som måtte komme. Jeg må prøve å kunne litt om alt. Folk her ute er enormt takknemlige for det jeg prøver å gjøre. De ser at jeg bryr meg. Jeg føler også at jeg får kjempetillit fra kommunen. De stoler på at det jeg gjør, er til det beste for pasientene.

Får ros fra kommunen

Kommunedirektøren er tydelig på at Nordvik er en viktig ressurs på øya.

–Veldig viktig både i forebyggende arbeid og sammen med oss andre som jobber i kommunen for å holde folkehelsa oppe og forbedre den. Den er viktig for alle aldersgrupper, men særlig viktig for eldre og de med muskel- og skjelettlidelser, sier kommunedirektør May Britt Jensen.

May Britt Jensen er kommunedirektør i landets minste kommune målt etter folketall.

– Vi har 70 minutters ferjereise i åpent, ofte urolig hav, og det å kunne få fysioterapitilbud lokalt betyr svært mye. Det betyr også svært mye for oss at vår fysioterapeut bor på øya med oss og er en del av lokalsamfunnet.

– Bruk fysioterapeutene aktivt

Jensen har en oppfordring til andre utkantkommuner.

– Vi vil anbefale flere «ekstreme utkanter» å legge til rette for gode fysioterapitilbud og bruke fysioterapeutene aktivt inn i forebyggende folkehelsearbeid, i kombinasjon med individuell behandling og gruppebehandling. Kanskje kunne vi fått til et minikommune-fysionettverk også, om flere småkommuner satset slik.

At Utsira ifølge SSBs statistikk er kommunen med best fysioterapidekning i landet, legger ikke Jensen så stor vekt på.

– Som den kommunen i Norge med lavest folketall er vi alltid på topp – eller på bunn – i allslags statistikker. Så det er helt normalt for oss.

Glad i aktivitet

Tilbake til fysioterapeut Nordvik. Hun tror på en fremtid på Utsira.

– Jeg må si det, når jeg ser på hvordan ting har utviklet seg på de 20 årene jeg har vært her. Jeg ser ingen grunn til at utviklingen skal stoppe opp, sier hun.

Øya har for eksempel både svømmehall og treningssenter.

– Det er fasiliteter som gjør at aktiviteter er gøy. Og så har vi marka rett utenfor døren. Jeg er glad i aktivitet og kjenner det på både kropp og psyke når jeg ikke får det til.

Les også: Rapporteringsfeil ga denne kommunen landets dårligste fysioterapidekning. Realiteten er en annen

Nordvik og familien bor på gård og har både sauer og kyr. De firbeinte gir en kjærkommen avveksling i hverdagen.

– Vi har villsau og Dexterfe, som er en irsk kurase. Nå er vi midt i kalvingen, så jeg er mye på tur og leter etter kyr. Jeg synes dyr er en fin bigeskjeft når du jobber med mennesker hele dagen, sier Hilde Øydna Nordvik.

Nordvik er både fysioterapeut og bonde.
Powered by Labrador CMS