Kortvarig intensiv aktivitet i hverdagen kan redusere risikoen for å dø av hjerte- og karssykdom, skriver Forskning.no

Ny forskning: Hverdagsaktivitet kobles til redusert dødelighet

Resultatene av en ny studie viser at så lite som 3 minutter med økt puls i løpet av dagen kan være nok til å redusere dødeligheten, skriver Forskning.no.

Publisert

Januar er tiden hvor mange setter seg nye store treningsmål for å oppnå en bedre helse. For mange er det likevel vanskelig å holde på treningsvanene året ut. Nå viser en ny studie at det er store gevinster å hente også utenfor treningssenteret. Resultatene, som omtales på Forskning.no, kobler sporadisk hverdagsaktivitet på så lite som noen minutter av gangen, til en redusert dødelighet.

Målte intensiv hverdagsaktivitet

Resultatene i studien er basert på data fra over 25 000 britiske kvinner og menn med en gjennomsnittsalder på 62 år, hentet fra UK Biobank.

Deltakerne, som alle var kategorisert som utrente, ble fulgt opp i en periode på 7 år. I denne perioden ble hverdagsaktivitet målt ved hjelp av målere plassert på deltakernes håndledd eller lår. Målerne registrerte det forskerne referer til som VILPA. Ifølge forskning.no, er dette en forkortelse for «Vigorous Intermittent Lifestyle Physical Activity». Oversatt til norsk, kan VILPA beskrives som sporadisk intensiv hverdagsaktivitet, for eksempel trappegang.

Halverte risikoen for å dø av hjerte- og karsykdom

Kun 3 såkalte "VILPA" i løpet av en dag, var nok til å halvere risikoen for å dø av hjerte- og karsykdommer blant deltakerne. Deltakerne med mest sporadisk hverdagsaktivitet ble målt til 11 VILPA-er i løpet av dagen. Denne gruppen reduserte risikoen for hjerte- og karsykdom med hele 60%, noe som kan tyde på at flere episoder med intensiv hverdagsaktivitet økte uttellingen for deltakerne.

Resultatene viste også at sporadisk hverdagsaktivitet kan kobles til en redusert risiko for generell dødelighet og kreftsykdom. Tre episoder med intensiv hverdagsaktivitet reduserte risikoen med 38-40%.

Oppfordrer til å legge inn sporadisk intensiv aktivitet

En av forskerne bak studien, Cecilie Thøgersen-Ntoumani er professor i fysisk aktivitet og helse ved Syddansk Universitet. Hun forteller at det er første gang en studie viser en kobling mellom så lave doser med aktivitet og redusert dødelighet.

Til Forskning.no beskriver hun resultatene som overraskende:

- Jeg trodde det skulle mer til.

Thøgersen-Ntoumani tror resultatene er spesielt relevante for dem som synes trening er kjedelig og som har vanskelig for å komme i gang. Det kan være lettere å gjøre trening til en del av hverdagen, mener hun.

- Kom for sent ut av døren, så du må løpe til bussen, oppfordrer hun til Forskning.no.


Les omtalelsen av forskningen på forskning.no. Den vitenskapelige artikkelen kan leses her.

Powered by Labrador CMS