Lill Sverresdatter Larsen og Gerty Lund før meklingen startet. Foto: Tore Bollingmo, Norsk Sykepleierforbund.

SISTE: 31 sykehusfysioterapeuter ut i streik

31 sykehusfysioterapeuter ved i alt sju sykehus tas i dag ut i streik etter at meklingen mellom Unio og Spekter ikke førte frem natt til i dag, fredag 4. juni.

Publisert Sist oppdatert

I alt tar Unio ut 313 medlemmer i sykehusene ut i streik. 31 av dem er sykehusfysioterapeuter.

12 av fysioterapeutene jobber ved Oslo universitetssykehus. Fire jobber ved Ahus og fire ved Helse Bergen. Tre fysioterapeuter er tatt ut i streik ved St. Olavs Hospital i Trondheim og fire er tatt ut ved Universitetssykehuset i Nord Norge (UNN).

I tillegg er to fysioterapeuter ved Martina Hansens Hospital i Bærum tatt ut og to fysioterapeuter ved Sykehuset Østfold (SØF) tar også på seg streikevester i dag.

Det er ikke bare fysioterapeuter som blir borte fra jobb. Også ergoterapeuter, sykepleiere, radiografere og forskere på sykehus og helseforetak blir i dag å se som streikevakter fremfor å jobbe med pasienter.

Skuffende dårlig, sier forbundsleder

Forbundsleder Gerty Lund i Norsk Fysioterapeutforbund mener lønnstilbudet fra Spekter var skuffende dårlig. I følge NFFs egne hjemmesider mener hun Unio og forhandlingsdelegasjonen har et «rimelig krav om reallønnsvekst og et lønnsløft».

– Vi må komme i gang med et lønnsløft nå. Spesialisthelsetjenesten trenger sårt den kunnskapen og tryggheten som høyt kvalifiserte og verdsatte fysioterapeuter og andre helsefaggrupper representerer. Det handler om livsviktig investering i de tjenestene vi alle trenger gjennom hele livet i møte med spesialisthelsetjenesten. Unio ønsker ikke streik. Vi kan avslutte streiken så snart Spekter kommer tilbake til forhandlingsbordet med et rimelig tilbud, sier Lund.

Dette sier forhandlingslederen

Forhandlingsleder Lill Sverresdatter Larsen mener også tilbudet fra Spekter var for dårlig.

–Det er stor mangel på sykepleiere og spesialsykepleiere. Helseforetakene må ta dette samfunnsproblemet på alvor og gi et tilbud som kan bidra til å gjøre yrkene mer attraktive, sier Sverresdatter i følge en artikkel på Unio.no.

Hun sier at streikeviljen er stor blant medlemmene i alle forbundene som i dag tar ut medlemmer i streik.

Følgende forbund er i streik:

Norsk Fysioterapeutforbund, Norsk Radiografforbund, Norsk Ergoterapeutforbund, Forskerforbundet, Akademikerforbundet, Utdanningsforbundet, Det norske maskinistforbund og Norsk Sykepleierforbund.

Dette sier arbeidsgiveren

Administrerende direktør i Spekter, Anne-Kari Bratten, sier til nrk.no at meklingen har vært veldig krevende. Hun mener årsaken til er at Unio har fremmet for høye krav før forhandlingene startet.

– Norsk Sykepleierforbund hadde for høye ambisjoner om hvilket økonomisk resultat de skulle oppnå i dette lønnsoppgjøret. Sykehusene har tilbudt sykepleierne den samme økonomiske rammen som andre grupper i samfunnet får i år, men sykepleierforbundet ønsket mer, sier administrerende direktør i Spekter, Anne-Kari Bratten.

Powered by Labrador CMS