Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Fysioterapeutens syn. Ansvarlig redaktør har ansvar for innholdet.

I grenselandet

Det handler om å utvikle seg selv. Pasientrelasjonen. Sitt eget virke. Bør vi våge mer? Utfordre oss selv og andre i større grad? Leve mer i grenselandet mellom det behagelige og det ubehagelige?

Publisert Sist oppdatert

«Endring og utvikling hos pasientene fordrer en villighet til å ta risiko og arbeide i grenselandet mellom det behagelige og ubehagelige, mellom sitt eget og den andres». Dette er av konklusjonene i artikkelen «Psykomotoriske fysioterapeuters beskrivelse og håndtering av utfordringer i pasientrelasjonen – en intervjustudie», ført i pennen av May-Linn Rygg og Helle Rønn-Schmidt.

Nettopp det å befinne seg i et grenseland mellom det «ubehagelige» og det «behagelige» er noe vi alle må med jevne mellomrom – og i ulike sammenhenger. Jeg vil tro også Margrethe Renstrøm opplever dette som fysioterapeut. Hun har garantert opplevd det som lengdehopper på internasjonalt toppnivå. Nå er hun i gang med egen praksis uten driftstilskudd midt i Oslo. Dette kan for de fleste oppleves som en utfordrende øvelse. Jakten på pasienter, jakten på å bli oppfattet som best – som det naturlige valget. Jakten på og higen etter å gi en optimal behandling og oppleve fornøyde pasienter. Les om fysioterapeuten og norgesrekordholderen i lengde.

Apropos toppidrett: I noen måneder har det i Fysioterapeuten pågått en særdeles faglig debatt omkring det mange kaller kjernemuskeltrening. Gøran Paulsen, Lars Haugvad og Paul Solberg startet debatten sommeren 2022. Her hevdet de at kjernemuskeltrening lover mer enn det kan holde. Atle Sæterbakken og Vidar Andersen svarte trioen. De skrev at man selvsagt skal trene kjernemusklene. At det vi derimot er usikre på, er hvordan. Begge disse artiklene ble publisert i fjorårets fagutgivelse (oktober – nr. 6). I denne utgivelsen, kommer Paulsen, Haugvad og Solberg med et tilsvar til tilsvar. De mener fortsatt at det er et misforhold mellom forventninger, omfang og tidsbruk av kjernemuskeltrening på den ene siden, og vitenskapelig dokumentasjon og våre praktiske erfaringer på den andre siden. Debatten er etter vårt syn særdeles interessant, og kaster et kritisk blikk på en praksis svært mange fysioterapeuter har hatt et forhold til i lang tid.

En tredje fagfellevurdert artikkel i denne utgivelsen har sett på optimalisering av funksjon, fysisk aktivitet og arbeidsdeltakelse ved multippel sklerose (MS). Artikkelen er skrevet av Hanne Kristin Fikke og kollegaer, og konkluderer med at CoreDISTparticipation er gjennomførbar for personer med mild til moderat MS med noen mindre endringer.

Opplever du at du som fysioterapeut mangler kompetanse på områdene hånd og arm? Da er du ikke alene, skal vi tro seksjonsleder Tone Soltvedt og fagansvarlig Helle Reiten ved ortopedisk klinikk på Oslo Universitetssykehus. Les saken.

Eilin Ekeland er nok et navn mange fysioterapeuter har merket seg. Hun kan se tilbake på en lang og innholdsrik fagpolitisk karriere. Ifølge henne er det ingen verv som topper det å få forvalte ”den store pengesekken” som styreleder i Fysiofondet. Etter ni år i fondet er Ekeland nå klar for å gi stafettpinnen videre. Vi tok en prat med Eikeland under Hovedlandsmøtet, les saken.

Nå er vi allerede godt i gang med et nytt år. I 2023 kommer Fysioterapeuten ut med fem papirutgaver, mot fjorårets sju. Dette handler om vår økonomiske situasjon. Mellom papirutgivelsene håper jeg du holder deg oppdatert på nettsiden vår, som vi oppdaterer daglig. Er det saker eller temaer du ønsker å lese om, tips oss gjerne!

Av John Henry Strupstad, ansvarlig redaktør

NB:

Denne uken skal du som er medlem av Norsk Fysioterapeutforbund motta årets første Fysioterapeuten. Noen får bladet i posten litt andre dager enn tidligere.

På grunn av endringer i distribusjonsmarkedet har vi fått beskjed fra vår distributør av tidsskriftet om at dere som holder til i regionene Østfold, Vestfold og deler av Hedmark fremover vil få tidsskriftet Fysioterapeuten i postkassene lørdager. For andre abonnenter blir det ingen endringer.

Powered by Labrador CMS