Regelmessig og ikke for hard trening best mot hjerteflimmer

Risikoen for hjerteflimmer reduseres med regelmessig trening, viser tall fra Tromsøundersøkelsen. Det gjelder imidlertid ikke for de som trener mye og hardt. 

Publisert Sist oppdatert

Det opplyser forsker Bente Morseth ved UiT Norges arktiske universitet. Hun har ved hjelp av data fra Tromsøundersøkelsen funnet at de som driver moderat fysisk aktivitet har lavere risiko for hjerteflimmer, enn de som trener mye og hardt. Denne gruppen har tvert imot en tendens til økt risiko for hjerteflimmer, skriver uit.no.

­

Endrer hjertets struktur

– Forskning tyder på at mange år med utholdenhetstrening kan endre strukturen og funksjonen til hjertet på en måte som øker risikoen for hjerteflimmer, forteller Morseth.

Forskningen er basert på undersøkelser som ble gjennomført i Tromsø i 1986 og 1987, der 20.484 deltakere dokumenterte hvilepuls og selvrapporterte fysisk aktivitetsnivå.

Lavest risiko

Deltakerne ble fulgt opp av forskerne, og i 2010 ble det bekreftet at 750 hadde eller hadde hatt hjerteflimmer. Etter justering for alder, kjønn, røyking, BMI, høyde, sykdom og lignende, viste det seg at det var de som hadde oppgitt moderat fysisk aktivitet i form av gåtur, sykling eller annen lett mosjon som hadde minst risiko for hjerteflimmer.

19 prosent

Risikoen var 19 prosent lavere for de som var moderat fysisk aktive, enn for de som oppgav at de var lite fysisk aktive. Det viste seg også at de inaktive kom bedre ut enn de deltakerne som oppgav hard trening/konkurranse flere ganger i uka.

De som trente så hardt hadde 37 prosent høyere risiko for hjerteflimmer enn de som ikke trente, men denne gruppen var liten og resultatene er mer usikre, skriver uit.no.

Powered by Labrador CMS