Senter for fremragende forskning om fertilitet og helse til Folkehelseinstituttet

Forskningsrådet har tildelt Folkehelseinstituttet status som Senter for fremragende forskning (SFF) om fertilitet og helse. Senteret ble rangert som ett av de ti beste av den internasjonale bedømmelseskomiteen.

Senteret skal studere hvordan endringer i foreldrenes alder, barnetall, barnløshet, nye familiestrukturer og livsstil påvirker samfunnet og den enkeltes helse. Forskerne skal studere disse problemstillingene sett fra barns og voksnes perspektiv.

Mor og barn-undersøkelsen

– Norge har store fortrinn framfor mange andre land når det gjelder denne typen forskning. Vi har pålitelige helseregistre, store befolkningsundersøkelser, som Den norske mor og barn-undersøkelsen (MoBa), og kvalitetssikrede biobanker, sier fagdirektør Per Magnus ved Folkehelseinstituttet, som skal lede SFF-en de første fem årene.

Per Magnus har blant annet vært leder av Den norske mor og barn-undersøkelsen (MoBa), som er verdens største familieundersøkelse, siden starten i 1998.

Magnus understreker at forskerne i framtiden kan studere utviklingen i flere generasjoner i MoBa.

– De eldste barna i MoBa er 18 år i år. Snart vil de selv få barn som vi håper vil delta i undersøkelsen. Vi kan da studere hvordan familiestrukturer påvirker livsstil og sykdom på lang sikt, sier Magnus.

Les mer på Folkehelseinstituttets nettsider 

Powered by Labrador CMS