Illustrasjonsfoto: colorbox.com

Hjertefeil påvirker muskelstyrke

En ny doktorgrad viser at pasienter med medfødt kompleks hjertefeil ofte har dårligere utholdenhet i arm- og benmuskulatur.

Publisert

Camilla Sandberg ved Umeå universitetet har studert voksne med hjertefeil i forbindelse med sitt doktorgradsarbeid, ifølge Dagens Medisin.

Funnene viser at folk med komplekse hjertefeil, slik som énkammerhjerte, har nedsatt muskelfunksjon sammenlignet med kontrollpersonene.

Muskelfunksjon og kondisjon

Pasienter med alvorlig hjertefeil er blitt sammenliknet med pasienter som har enklere hjertefeil, og med friske alders- og kjønnsmatchede kontrollpersoner i Sandbergs studie. Resultatene er publisert i European Journal of Preventive Cardiology.

Fra før vet man at pasienter med medfødt hjertefeil har dårligere kondisjon enn friske, og at det er en sammenheng mellom muskelfunksjon og kondisjon.

– Avhandlingen viste at voksne med medfødt hjertefeil er like fysisk aktive, på middelintensivt og høyintensivt nivå, som friske kontrollpersoner, sier Sandberg til avisen.

Disse resultatene er publisert i The Canadian Journal of Cardiology.

Anatomi og fysiologi

Ettersom det ikke ble funnet forskjeller i aktivitetsnivå, kan det bety at den nedsatte prestasjonsevnen man opplever hos mange pasienter med medfødt hjertefeil ikke skyldes mangel på fysisk aktivitet.

Sandberg peker på at den avvikende anatomien og fysiologien hjertefeilen innebærer kan være av større betydning.

Powered by Labrador CMS