Best å trene med kolleger på jobb

Det er mer effektivt å trene sammen med kolleger i arbeidstiden enn å trene alene hjemme, ifølge forskerne bak en dansk studie med 200 kvinnelige sykehusansatte.

Publisert

Studien er gjennomført av forskere ved Det Nationale Forskningscenter for Arbeidsmiljø, og presenteres både på forskningssenterets nettsider og på fysio.dk.

Redusere ulikhet

Professor Lars L. Andersen har hatt ansvaret for studien. Han mener at kolleger kan ha en svært viktig motiverende funksjon for de som har mindre lyst og overskudd til å trene. Mindre smerter i muskler og ledd, økt muskelstyrke og mindre smertestillende medisin. Det var resultatet av trening med kolleger på jobb. Et slikt tiltak har potensial til å redusere ulikheter i helse i befolkningen, mener Andersen.

200 kvinner

Deltakerne i studien var 200 kvinner ansatt ved danske sykehus, som ble inndelt i to grupper. Den ene gruppen skulle trene i arbeidstiden og ble oppfordret til å trene 5 X 10 minutter i uka. Den andre gruppen skulle trene utenfor arbeidstid, 5 X 10 minutter per uke. Treningen varte i over ti uker for begge grupper.

Best effekt sammen

Resultatene viste en størst forbedring i gruppen der kolleger trente sammen: Smerteintensiteten ble redusert med 27 prosent, bruken av smertestillende falt med 29 prosent, og muskelstyrken i ryggen steg med ni prosent.

Til sammenligning ble det bare funnet et enkelt forbedringspunkt i gruppen som trente hjemme: Muskelstyrken i ryggen økte med ni prosent.

Korsryggsmerter

Det blir understreket at 97 av de 200 deltakerne hadde kroniske smerter i korsryggen eller i nakke/skulderregionen før treningsperioden startet. Disse deltakerne hadde enda større effekt av treningen med kolleger, sammenlignet med de som trente hjemme.

Powered by Labrador CMS