Foto: Tone Galåen

Fanen høyt hevet

Norge sto nesten stille i to timer onsdag, da 1,5 millioner medlemmer i LO, Unio og YS streiket mot endringer i arbeidsmiljøloven. Tusenvis møtte fram til markeringen utenfor Stortinget. Oppslutningen var stor over hele landet.

Publisert Sist oppdatert

Også Norsk Fysioterapeutforbund (NFF) var til stede på Eidsvolls Plass - med egen fane. Musikere som Samsaya og Vinnie og Kari Svendsen gjorde sitt for å få opp temperaturen, i tillegg til flere appeller.

  • Arbeidstakerorganisasjonene LO, Unio og YS menerat  endringene vil føre til økt bruk av midlertidig ansatte, lengre arbeidsøkter, mer pålagt overtid og hyppigere søndagsarbeid.
  • Arbeidsgiverorganisasjonen NHO mener endringene kun er en forsiktig og helt nødvendig endring av loven som vil gi arbeidsgivere mulighet til å skape flere faste arbeidsplasser.

Kilde:
www.nrk.no

Mellom kl. 14.00 og 16.00 var det markeringer rundt om i hele landet, minst 120 totalt. NFF-leder Fred Hatlebrekke holdt appell under markeringen i Namsos.

- All makt til sjefen

Leder i LO, Gerd Kristiansen, sa at regjeringen med dette forslaget gir all makt til sjefen.

- Gode venner, det er vi som står for frihet. Har du ikke fast jobb, så blir økonomien din avhengig av sjefen sin velvilje. Våger du noe annet da, enn å si ja til overtid og ulempearbeid? Tør du å si fra til sikkerhetsbrudd på arbeidsplassen dersom du ikke har en fast stilling? Den virkelige virkningen av regjeringens forslag er all makt til sjefen og avmakt for den enkelte arbeidstaker, sa LO-lederen under sin streikeappell i Oslo sentrum. 

Erikssons drøm

Også arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) kom på scenen under markeringen på Eidsvoll Plass, og ble møtt med kraftig buing, før han tok sats og brukte det berømte sitatet fra talen til Martin Luther King:

– Jeg har en drøm om at alle dem som står utenfor arbeidslivet, skal få den samme muligheten som dere til å være en del av det seriøse arbeidslivet, sa han. Til høylydte protester og piping fra publikum.

– De skal oppleve samme frihet til å være selvforsørget med egen arbeidsinntekt. Derfor vil regjeringen skape en bro og springbrett for alle de som står utenfor, skape en arena så de får vist seg frem med sine evner, anlegg, og sine talenter for å få en fot innenfor arbeidslivet fremfor å stå med begge føttene utenfor, sa Eriksson.

- Tvil langt inn i Høyre

Leder i Unio, Anders Folkestad, uttalte til VG under markeringen at han tror det er tvil langt inn i Høyre.

-Vi vil gjøre alt vi kan for å motarbeide den foreslåtte endringen i arbeidsmiljøloven. Nå handler det om å påvirke politikerne. Jeg tror det er tvil langt inn i Høyre, sa Folkestad til VGs reporter på stedet.

Powered by Labrador CMS