57 millioners forskning, artrose og utfordrende registrering av praksis

Fikk vi valuta for pengene med forskningsprogrammet FYSIOPRIM? Få tips om artroseøvelser i ulike faser, og les hvorfor ikke alt gikk på skinner da praksis skulle dokumenteres, i Fysioterapeuten nummer 6.

Fysioterapeuten nr. 6/2020 er på vei ut fra trykkeriet og inn i fysioterapeutenes postkasser. Hovedoppslaget denne gangen er forskningsprogrammet FYSIOPRIM, som i sommer ble avsluttet etter ti år. I denne utgaven ser fagredaktør på hva forskningsprogrammet har gjort med de 57 millionene de har fått. Han gir også sin vurdering av hvorvidt vi har fått valuta for pengene og hvilken kunnskap vi sitter igjen med.

Prosjektleder Nina K. Vøllestad deler sine tanker om det de har oppnådd. Les også hva fem fysioterapeuter som har vært tilknyttet eller brukt verktøy fra FYSIOPRIM mener om hva det har betydd for deres kliniske praksis.

På fagsidene kan du lese hva som skjedde da FYSIOPRIM ville få fysioterapeuter til å bruke et elektronisk registreringsverktøy for å dokumentere praksis – det gikk ikke helt etter planen.

Artrosepasienten som fikk nei til operasjon

I nummer 6 kan du også lese om artrosepasient Simen Wøien Augedal som fikk nei til operasjon av ortopeden og gikk til fysioterapi isteden. Les hvordan det går med ham Her får du også tips om hvilke øvelser du kan anbefale artrosepasientene i de ulike fasene de er i.

-Mange pasienter som er avhengig av mye hjelp i hverdagen, får en frihetsfølelse når de troner oppe på hesteryggen, forteller ridefysioterapeut Kathrine Mamen Brusdal i den nye spalten «jobben min».

Injeksjoner og sparekniv

I nummer 6 kan du også lese om covid-19 vil føre til et skifte i måten fysioterapeuter jobber på, og om debatten som har gått i sommer om fysioterapeuter bør drive med injeksjoner eller ei. I høst vil Norsk Fysioterapeutforbund diskutere saken.

Flere steder opplever nå fysioterapeuter at kommunen vil kutte ned på hjemler og stillinger. Les om situasjonen i Bydel Vestre Aker i Oslo, og i Gausdal og Randaberg kommune.

Powered by Labrador CMS