Svein Kristiansen (innfelt) spør seg hva han skal med en ekstra autorisasjon.

Manuellterapeut: – Det er ikke noe særegent med oss sammenlignet med andre fysioterapeuter

Hvis manuellterapeuter får autorisasjon, vil det skape uønsket avstand mellom fysioterapeuter og manuellterapeuter, frykter manuellterapeut Svein Kristiansen.

Publisert

Kristiansen driver MSK Klinikken i Fredrikstad. Han har fulgt debatten etter at helse- og omsorgskomiteen foreslo å gi manuellterapeuter en ekstra autorisasjon som helsepersonell.

– Argumentene for å gjøre det henger ikke på greip. Manuellterapeuter er fysioterapeuter og har autorisasjon gjennom det. Slik er det i Norge, og slik er det internasjonalt, sier Kristiansen i en pressemelding fra Norsk Fysioterapeutforbund.

– Hva skal jeg bruke en ny autorisasjon til?

Kristiansen viser til at alle pasienter kan gå direkte til en fysioterapeut allerede, uten henvisning verken fra lege eller manuellterapeut.

Les også: – Overkjører hele fysioterapien

Kristiansen kjøper heller ikke argumentet om at manuellterapeuter – med én ekstra autorisasjon – i større grad kan avlaste fastlegene.

– Alle fysioterapeuter, uavhengig av spesialitet, samarbeider med fastleger og andre leger allerede. Det handler ikke om antallet autorisasjoner, men om pasientens forhold til fysioterapeuten. Derfor må vi jobbe mer med å synliggjøre at pasienter kan gå direkte til fysioterapeuter og få mye av den hjelpen hos oss, som de i dag får av legen, sier Kristiansen.

Les også NFFs meningsinnlegg: «Vanskelig å forstå at LOs vurderinger veier tyngre enn NFFs og Helsedirektoratets»

Han frykter at tilleggsautorisasjon vil gjøre det problematisk for manuellterapeuter å jobbe i utlandet.

– Forslaget reiser en rekke spørsmål som åpenbart ikke er utredet. Vil jeg miste min autorisasjon som fysioterapeut hvis jeg som manuellterapeut sier nei til en ekstra autorisasjon? Kan jeg da for eksempel jobbe i utlandet, hvor jeg er avhengig av autorisasjon som fysioterapeut? Hva skal jeg bruke en ny autorisasjon til, og hvordan endrer den hverdagen min? Dette må vi få svar på før politikerne sier ja til dobbelautorisasjon, sier Kristiansen.

– Trygghet i yrkestittelen vår allerede

Han mener også en tilleggsautorisasjon for manuellterapeuter vil kunne skape avstand mellom manuellterapeuter og andre fysioterapeuter.

– Jeg er stolt av å være fysioterapeut, og jeg vil ikke si fra meg den tittelen. Jeg vil heller ikke distansere meg fra andre fysioterapeuter. Det er en trygghet i yrkestittelen vår allerede. Vi manuellterapeuter er en liten, men viktig gruppe spesielt innenfor muskel- og skjelettfaget, men det er ikke noe særegent med oss sammenlignet med andre fysioterapeuter. Jeg vil ikke at andre fysioterapeuter skal distansere seg fra meg eller føle at jeg distanserer meg fra dem. Dette er kollegene mine, sier Kristiansen.

Powered by Labrador CMS