Kari Bø ut mot påstander fra mammamagetrenere

Professor Kari Bø reagerer på påstander fra flere som trener nybakte mødre, om at mageøvelser hjelper mot alt fra urinlekkasje til rectus diastase.

Publisert Sist oppdatert

Flere som tilbyr denne typen trening, hevder at mageøvelser hjelper mot plager som underlivslekkasje, underlivsprolaps og smerter i rygg og bekken. Andre hevder at å trene de indre magemusklene kan bringe magemusklene sammen igjen.

Professor og fysioterapeut Kari Bø ved Norges idrettshøgskole snakket nylig om dette på NRK.

– Vi ser at det å trene de indre magemusklene har ingen effekt på å bringe magemusklene sammen, sier Bø til NRK

Må gjøre knipeøvelser

Hun sier det heller ikke er belegg for å si at mageøvelser hjelper mot underlivslekkasje, underlivsprolaps og smerter i bekkenet. Mot urinlekkasje er det fortsatt bare knipeøvelser i bekkenet man vet har effekt, understreker professoren.

Å hevde at mageøvelser virker mot slike plager, er å føre de som trener bak lyset, ifølge Bø. Hun er kritisk til fokuset på trening av mammamagen.

– Det har blitt «big business» og man lager et slags kroppshysteri for gravide og kvinner rett etter fødsel.

Går tilbake av seg selv

Kari Bø sier at det ofte bare er å ta tiden til hjelp.

– Det er klart det skjer endringer i kroppen under graviditet og fødsel, men veldig mye av dette går tilbake av seg selv. Kvinnekroppen er fantastisk til å få tilbake form.

Også forsker og fysioterapeut Britt Stuge har vært kritisk til leverandører av magebelter og treningsopplegg som lover gode resultater til de som har skilte magemuskler. På slutten av 2018 gikk hun ut og ønsket å ufarliggjøre og normalisere det å ha lav til moderat rectus diastase. HER kan du lese saken.

Powered by Labrador CMS