Fysioterapeut Hilde Røysland i Askim (til venstre) senker terskelen for at nybakte mammaer kan stille spørsmål. Det gjør hun ved å trimme med dem i skogen. (Foto: privat)

Barseltrimmer med fysioterapeut

Her kan de nybakte mammaene og gravide komme på ukentlig lavterskel gåtur med fysioterapeut. Askim-fysioterapeuten svarer på spørsmål om alt fra når de kan begynne å trene igjen, til svak bekkenmuskulatur.

Publisert Sist oppdatert

-Vi har gravidtrim, barseltrim og gravidtime med yoga og mulighet til å stille spørsmål. Jeg er med hver uke og går tur under barseltrimmen, mens jeg er med innimellom på gravidtrim, forteller fysioterapeut Hilde Røysland.

Hun samarbeider med to jordmødre. Det er på med yttertøyet uansett vær, og så går turen på et sted som det er enkelt å komme til og lett å trille vogn. De gravide eller nybakte mødrene kan bare dukke opp på de fastsatte tidene, så har de både fagpersoner og trim tilgjengelig.

Gratis og uforpliktende

Terskelen for å oppsøke fagpersoner med spørsmål kan være høy. Derfor har Askim og Eidsberg i Østfold fått prosjektmidler fra Helsedirektoratet til å lage lavterskeltilbud for gravide og nybakte mødre, og opplegget har nettopp startet opp.

-Vi håper at vi kan nå flere med disse tilbudene, ved at de er gratis og uforpliktende. Man kan komme og gå de dagene som passer, og man får kanskje normalisert noen utfordringer ved å høre andres erfaringer. Det blir en helt annen setting å snakke om ting ute i frisk luft mens man går, sier Røysland, og legger til at det å gå også er helsefremmende. (Artikkelen fortsetter under bildet)

 

Redde for å trene

Fysioterapeuten sier at en del gravide kan være redde for å trene og bruke kroppen. Da kan gode råd fra henne som fysioterapeut hjelpe på.

-Mange har også bekkenplager og kan sitte inne med spørsmål. Også de som er nybakte mødre, kan ha plager med bekkenet eller lure på hvordan de skal trene opp svak muskulatur. Noen sliter kanskje med urinlekkasje, sier hun.

Østfoldkommunene har fått prosjektmidler ut 2019, men håpet er at dette kan bli et permanent tilbud.

Powered by Labrador CMS