Fallforebygging - nye britiske anbefalinger

Fallforebygging for eldre er et stort tema i mange land. Det britiske fysioterapiforbundet (CSP) publiserte nylig anbefalinger for fysioterapeuter som jobber med eldre.

Publisert Sist oppdatert

Hovedbudskapet er at alle eldre som har hatt et fall, eller som er i risikogruppn for å falle, bør få tilbud om fysioterapi, i tillegg til treningsgrupper og andre tiltak for eldre.

Physiotherapy works for falls: a community approach er kunnskapsbaserte, kliniske anbefalinger utviklet av Chartered Society of Physiotherapy (CSP) og faggruppen Agile, et nettverk av fysioterapeuter som jobber med eldre.

Forskningen bak

Dokumentasjonen som anbefalingene bygger på viser at multifaktoriell vurdering av fallrisiko hos eldre kan redusere fall med opptil 24 prosent. Bruk av kunnskapsbaserte treningsprogrammer, som omfatter styrke, balanse og funksjonelle øvelser, kan redusere fallraten med opp til 34 prosent, ifølge CSP.

CSP og Agile understreker også at dokumentasjon er viktig i samarbeidet med leger og lokale helsemyndigheter, fordi det gir mer tyngde i arbeidet med å påvirke beslutningstakere.

Faglig påfyll

Når det gjelder faglige konferanser om fall og fallforebygging internasjonalt – og her hjemme – skjer det en del i løpet av høsten:
EU Falls Festival 2019 går av stabelen i Umeå i Sverige 1.-2.oktober.
Norsk Fysioterapeutforbund arrangerer temadag om fall i Trondheim 29. november: Forebygging av funksjonssvikt og fall hos eldre. Er fysioterapeutens rolle i endring?

Powered by Labrador CMS