Generasjon seksuell prestasjon

Fagessay i Fysioterapeuten 2/2019. 

Gry Øystese Stormoen, MSc. fysioterapeut og spesialist innen kvinnehelse (MNFF), Wergeland Fysioterapi, Bergen. gryoystese@gmail.com

Dette fagessayet ble akseptert 30. januar 2019. Artikkelen er skrevet ut fra en eksamensoppgave ved videreutdanningen «Seksuell helse og seksualundervisning», OsloMet.

Fagessay vurderes av fagredaktør. Ingen interessekonflikter oppgitt. 

Sammendrag

Som spesialist i kvinnehelse møter jeg stadig flere unge kvinner som oppsøker hjelp grunnet smerter i vulva og under penetrering. Dette fagessayet setter fokus på problemene dette skaper for dem, og hvordan sosiale trender i mange tilfeller kan påvirke kvinnenes forventning til seg selv.


I oppgavens hoveddel vil tilstandene dyspareuni og vulvodyni belyses, da det er kvinner med disse diagnosene vi løfter frem. Drøftningen i hoveddelen består av refleksjoner rundt problemstillingene om hvorfor dissene kvinnene velger, eller ikke velger, å ha smertefulle samleier. Videre diskuteres hvordan vi som fysioterapeuter kan løfte tematikken rundt seksuell helse på en etisk forsvarlig måte, da dette er et tema som ofte blir unngått å snakke om blant helsearbeidere i møte med pasienten.


Gjennom god kommunikasjon kan vi hjelpe kvinnene til å sette egne grenser og å motivere dem til å finne sin egen seksuelle autonomi.

Nøkkelord: unge kvinner, samleiesmerter, seksuell autonomi, fysioterapeutens tilnærming.

Fagessayet kan leses i sin helhet i Fysioterapeuten eblad.

Powered by Labrador CMS