Ingeborg Hoff Brækken i aksjon på NRK

Vil ha en time fysioterapi til alle nybakte mødre

- Minimum 10-15 prosent av alle kvinner opplever vedvarende smerter i underlivet, sier Ingeborg Hoff Brækken. Hun vil ha flere kvinnehelsefysioterapeuter ut i kommuner og bydeler.

Publisert Sist oppdatert

Ingeborg Hoff Brækken, som inntil nylig var leder i Faggruppen for kvinnehelse i Norsk Fysioterapeutforbund, besøkte denne helgen Helgemorgen på NRK. Temaet var vaginisme. 

-Mange unge kvinner opplever problematikken, sa Brækken. Samtidig la hun vekt på at særlig kvinner med en tøff fødselshistorie og kvinner i alle aldre kan oppleve vaginisme.

Brækken mener noe av det viktigste blir å henvende seg til unge kvinner – gjerne før første fødsel. 

Dette er vaginisme

Vaginisme er vedvarende eller tilbakevendende ufrivillig stramning i bekkenbunnsmuskulaturen.

(Kilde: www.vulva.no)

Tabubelagt område

-Underlivssmerter handler for mange om sex og seksualitet. Det snakkes lite om dette i mange hjem, i undervisning på skoler og generelt i helsevesenet. Dette, sammen med ulike kulturer der temaet er tabubelagt, kan føre til underrapportering. Dette er problematisk, og kan få store konsekvenser for den enkelte, hevdet hun på Helgemorgen. 

Hun savner økt kompetanse blant allmennheten, blant helsepersonell og i offentligheten – for å få mer bukt med problematikken. 

Økt kompetanse

-I hver kommune og på hver helsestasjon burde det vært kompetanse på dette området. Enhver nybakt mor bør få 1 time gratis fysioterapi fra en kvinnehelsefysioterapeut, sa Brækken.

Brækken la også vekt på at disse kvinnene er attraktive på det kommersielle markedet, noe som i seg selv er problematisk for en sårbar gruppe mennesker.

Her kan du se opptak av Helgemorgen (lenke): NRK.no

Powered by Labrador CMS