Mer sulten etter slanking

De fleste som har vært overvektige og går ned i vekt, må trolig leve med økt sultfølelse og mindre mat resten av livet. Det viser en studie der forskere fulgte en gruppe overvektige over to år.

Publisert Sist oppdatert

Dette den første studien, både i Norge og internasjonalt, der overvektige er blitt fulgt over så lang tid. Forskerne studerte appetitten og hvorfor det er så vanskelig å holde vekta etter slanking på lang sikt. Etter to år hadde alle deltakerne gått ned i vekt, men samtlige var mer sultne enn da de begynte, skriver gemini.no.

Catia Martins, førsteamanuensis i klinisk og molekylær medisin ved NTNU, opplyser at de aller fleste som er overvektige klarer å gå ned i vekt, også på egen hånd. Samtidig viser forskning at bare 20 prosent klarer å holde vekta etter slanking.

Hormon og energisparing

- Når vi går ned i vekt utskilles det større mengder av et hormon i magesekken som heter ghrelin. Dette hormonet gjør oss sultne. Den nedslående nyheten om ghrelin er at det ikke justerer seg over tid. Studien viser at mengden ghrelin var like høy i to år. Derfor er det sannsynlig at folk som har vært overvektige må leve med økt sultfølelse for resten av livet, sier Martins.

En annen mekanisme som er viktig i denne sammenheng er kroppens evne til å spare energi.

- En person som har gått ned i vekt trenger mindre og mindre energi for å beholde den nye og lettere kroppen. Til tross for dette føler vedkommende seg mer sulten. Kroppen prøver med andre ord å få vekta tilbake. Bare for å være på den sikre siden, sier Martins.

Kronisk sykdom

Hun mener at man må behandle fedme som en kronisk sykdom på linje med andre kroniske sykdommer:

– Hvis en person har diabetes type 2 vil vedkommende få mye hjelp og tett oppfølging over tid. Det er slik vi må jobbe med fedme også. Det er svært vanskelig å holde vekta ned på egen hånd.

Referanse:  Longitudinal study of the long-term relation between physical activity and obesity in adults.

Powered by Labrador CMS