Omdiskutert fibromyalgibehandling

Over hundre pasienter med fibromyalgi og lignende tilstander ble bedre med antibiotika. - Infeksjoner kan godt tenkes å spille en rolle, men forklarer neppe hele sykdomsbildet, sier professor Kirsti Malterud.

Publisert Sist oppdatert

- Hypotesen om mycoplasmainfeksjon er interessant, selv om den foreløpig er svakt underbygget. Behandling av fibromyalgi med doxycyclin i norsk allmennpraksis kan neppe betegnes som kunnskapsbasert medisin, sier professoren til Dagens Medisin, etter at det ble kjent at spesialist i allmennmedisin, Ulf Maxhall, behandler fibromyalgipasienter med antibiotika ved Høylandet legekontor.

- Ingen skal fortelle at fibromyalgi og lignende tilstander bare har psykiske årsaker. Ofte finner jeg tegn til infeksjon, som forhøyet senkning, for lave jernlagre eller for høyt innhold av hvite blodlegemer i blodet. Mistanken om infeksjon fikk meg til å forsøke langvarig antibiotikabehandling på disse pasientene, sier han til Dagens Medisin. Han har testet medisinen på ca. 200 pasienter, og ifølge legen opplevde 55 prosent av disse en bedring.

Maxhall forsøkte å publisere en artikkel fra sine forsøk i Tidsskrift for Den norske lægeforening – uten hell. Her ble artikkelen redigert ned til noen linjer, og plassert i brevspalten.

- Kommersiell kobling

- Sett under ett har vi i dag indirekte beviser for at mycoplasma kan spille en rolle i utviklingen av sykdom hos pasienter med fibromyalgi og kronisk tretthetssyndrom, konstaterer overlege og revmatolog Gerhard Endresen ved Rikshospitalet. Han vil ikke anbefale norske leger å sette i gang behandling uten å sjekke om det fins en underliggende infeksjon. Han mistenker at mye av forskningen på feltet har vært koblet til kommersielle interesser.

- Uten mer og uavhengig forskning er det for tidlig å komme med bastante konklusjoner, sier overlege Endresen.

Avvisende

I Norge har overlege dr.med. Sigrid Hørven Wigers vært blant de flittigste forskerne innen fibromyalgi-feltet. Hun tok doktorgrad på emnet og har en rekke internasjonale artikler bak seg. Wigers tror ikke doxycyclin kan kurere muskelsmertene.

- Det finnes ingen enkle løsninger for fibromyalgipasienter. Lidelsen har en kompleks bakgrunn, der biologi, psykologi og sosiale faktorer samvirker. Antibiotika alene vil neppe være nok til å gi varig bedring, siewr hun til Dagens Medisin.

Saken ble omtalt av Dagens Medisin.

Les merDagens Medisin.

Powered by Labrador CMS