Illustrasjonsfoto.

Frikortet for helsetjenester blir digitalt

Pasienter som trenger å vise frikortet sitt til helsepersonell, vil nå ha det på mobilen. Det melder Helsedirektoratet.

I april slutter Helfo å sende frikortet i posten til aktuelle pasienter. Tidligere har de logget seg på helsenorge.no eller mottatt frikortet via digital postkasse.

-Innbyggere som oppnår frikort, blir nå varslet per SMS eller på e-post, slik at de enkelt kan logge seg inn på tjenesten Frikort og egenandeler på helsenorge.no, skriver Helsedirektoratet på sine nettsider.

Tjenesten Frikort og egenandeler på helsenorge.no har over tid blitt forbedret. De færreste trenger nå å vise frikortet sitt, fordi behandlere og apotekansatte bruker den såkalte frikortspørringen for å undersøke om pasienten har oppnådd frikort.

De som likevel må vise frikortet, kan finne det frem på mobilen. Det er også mulig å ta skjermdump at det digitale frikortet eller skrive ut vedtaksbrevet.

-Bruker som verken har registrert seg på helsenorge.no eller har digital postkasse, vil fortsatt motta frikortet på papir. Det gjelder 20 prosent av dem som har rett til frikort, skriver Helsedirektoratet.

Du får frikort på helsetjenester når du har betalt over et visst beløp i egenandeler. Med frikort slipper pasienten å betale egenandeler for resten av kalenderåret.

-Hensikten med frikort er å sette et maksimalt beløp for hvor mye hver enkelt innbygger skal betale i egenandeler i løpet av et kalenderår, skriver Helsedirektoratet.

Powered by Labrador CMS