Mening

Illustrasjonsfoto
Illustrasjonsfoto

Mennesker defineres ikke av diagnoser

Dette er meningsytring. Innholdet gir uttrykk for forfatterens mening.

Publisert

Det er omtrent 365 000 uføretrygdede i Norge i dag. Det utgjør ca 10,5% av befolkningen i arbeidsfør alder, og koster samfunnet milliarder av kroner årlig. Mange unge og arbeidsvillige som blir frarøvet muligheten for å jobbe, basert på diagnose og funksjonsnedsettelse. Mange voksne mennesker som aldri fikk muligheten til å vise kompetanse, ressurser og egenskaper, fordi de har diagnose eller funksjonsnedsettelse.

"Gratulerer med 18 års dagen, her har du uføretrygden din. Den kan du ha helt til du er 67 år. Du trenger ikke jobbe selv om du egentlig ønsker det." Hilsen Staten.

Hvem har ansvaret? Staten, arbeidsgivere, NAV eller helsepersonell? Dette er et av regjeringens satsningsområder, med Torbjørn Røe Isaksen i spissen som arbeids- og sosialminister. NAV stiller med hjelpemidler og mulighet for tilpassing på arbeidsplass, men hva hjelper det når arbeidsgiverne ikke vet om mulighetene? For å ikke glemme helsepersonell, som ikke ser annen mulighet enn sykemelding, sykemelding, sykemelding og til slutt, uføretrygd.

Det hele er en mølle som ikke fungerer. Er det mulig å starte med kommunikasjon, samarbeid og åpent sinn?

Skal vi virkelig ekskludere og diskriminere basert på diagnoser og langvarig sykdom/skade, eller skal vi inkludere og se etter løsninger?

Kompetanse defineres ikke av diagnose. Ressurser defineres ikke av diagnose. Egenskap defineres ikke av diagnose. Mennesket defineres ikke av diagnose.

Regine Bjarnoll, fysioterapeut

Powered by Labrador CMS