En illustrasjon av nye Aker. Dagens flertall i Oslo bystyre er imot sykehusplanene i hovedstaden.

Byrådet i Oslo med krass kritikk av sykehusplaner

Ut mot egen regjering.

Publisert Sist oppdatert

I starten av april besluttet regjeringen at reguleringsprosessene for nytt sykehus på Gaustad og nytt sykehus på Aker ved Oslo universitetssykehus skal behandles som statlig reguleringsplan. Det innebærer at rollen som planmyndighet er overført fra Oslo kommune til Kommunal- og distriktsdepartementet. Vanligvis har kommunen siste ord i byggesaker.

– Overkjøring

– Den oppleves som en overkjøring av lokaldemokratiet og de lokale planmyndighetene.

Det skriver byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og byutviklingsbyråd Hanna E. Marcussen (MDG) i byrådets uttalelse til sykehusplanene, melder NRK.

Ullevål sykehus er vedtatt nedlagt, og aktivitetene skal deles på to nye sykehus: et nytt, stort region- og lokalsykehus på Gaustad ved Rikshospitalet og et nytt lokalsykehus på Aker. Planen er at de nye byggene på Rikshospitalet og det nye sykehuset på Aker skal stå ferdig i 2030.

Elizabeth Holtebekk, foretakstillitsvalgt for Norsk Fysioterapeutforbund på Oslo universitetssykehus i 20 år, har tidligere uttrykt bekymring for plassmangel på det nye gigantsykehuset i hovedstaden.

– Mye inn på små tomter

Byutviklingsbyråd Hanna E. Marcussen peker på det samme i byrådets uttalelse til sykehusplanene.

– Her forsøker man å presse veldig mye ting inn på veldig små tomter. Det går på bekostning av både natur, kulturminner og nærmiljø, sier hun til NRK.

– Slik prosjektene foreligger nå, anbefaler vi dem ikke fra byrådets side, sier byråden.

Powered by Labrador CMS