Helse- og omsorgsministeren mottok nylig enda en rapport. Her fra Fysioterapikongressen 2022.

Vil over fra innsatsstyrt finansiering til rammefinansiering for sykehusene

– Vi vet at innsatsstyrt aktivitet stimulerer til aktivitet, vi er litt usikre på om det stimulerer til den aktiviteten vi vil at det skal stimulere til, sa utvalgsleder Jon Magnussen da Sykehusutvalgets rapport ble lagt frem nylig.

Publisert Sist oppdatert

Magnussen sa at utvalget har jobbet med rapporten i knapt 13 måneder.

Rapporten har fått tittelen «Fellesskapets sykehus. Styring, finansiering, samhandling og ledelse» og tar for seg erfaringer med dagens styring og organisering av sykehusene og helseforetaksmodellen.

Rammefinansiering som hovedprinsipp

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) mottok rapporten, en rapport som tar for seg sykehus og spesialisthelsetjenesten.

Utvalget foreslår ifølge Dagens Medisin:

  • Å gjøre rammefinansiering av sykehusene til et hovedprinsipp.
  • Mer gunstig finansiering når sykehus skal bygges.
  • Bedre samspill mellom kommunehelsetjenesten og sykehus.
  • Større demokratisk medvirkning

– Vi har dårlig kunnskap om hvorvidt innsatsstyrt finansiering har en positiv, negativ eller ingen effekt på kvaliteten. Det vi imidlertid er veldig trygge på, er at helsepersonell generelt ikke er så glad i innsatsstyrt finansiering. Det hører vi og det har vi en undersøkelse som viser – det er stor skepsis blant helsepersonell, sa Magnussen under fremleggelsen.

- Følger nøye med

Forbundsleder i Norsk Fysioterapeutforbund (NFF), Gerty Lund, kommenterte rapporten på NFFs egne nettsider kort tid etter fremleggelsen:

- I 2023 opplever vi at myndighetene, med Helse- og omsorgsdepartementet i spissen, leverer mange rapporter som får stor betydning for vår profesjon og våre pasienter. Det er derfor viktig at vi som forbund følger nøye med på det som leveres. Gjennom dette får vi også en unik mulighet til å sette vår profesjon og våre tjenester på kartet.

Vi setter pris på å høre fra deg!

Har du tanker om saken du nettopp har lest? Vi i Tidsskriftet Fysioterapeuten setter pris på din tilbakemelding på våre saker. Er det andre temaer du ønsker å lese mer om? Har du forslag og gode tips? Du er velkommen til å ta kontakt med oss ved å sende en epost til Fysioterapeuten@fysio.no.Powered by Labrador CMS