Det er forskjell mellom EU-landene i om og hvor mye de trener fysioterapeutene i å gi råd om fysisk aktivitet til pasientene.
Det er forskjell mellom EU-landene i om og hvor mye de trener fysioterapeutene i å gi råd om fysisk aktivitet til pasientene.

Trener ikke fysioterapeutene i aktivitetsrådgivning

I mange EU-land utdannes ikke fysioterapeuter i hvordan de kan få folk til å bli fysisk aktive.

Publisert Sist oppdatert

Den europeiske union (EU) har sjekket hvordan de ulike medlemslandene jobber med å få folk i fysisk aktivitet. Det er tre år siden de gjorde det samme. Informasjonen medlemslandene har sendt inn, viser den store utfordringen med inaktivitet i befolkningen.

I halvparten av EU-landene trenes ikke fysioterapeuter som en del av utdanningen i hvordan de kan få folk til å bli fysisk aktive. I noen flere land, 17 land, har de fysisk aktivitet som modul i pensum. Men i flere land hvor utdanningssteder kjører slik undervisning, er ikke dette obligatorisk fra nasjonalt hold, viser tallene.

Fokus i Norge

Norge er ikke med i rapporten, siden vi er utenfor EU. Lederen på Institutt for fysioterapi ved OsloMet tror ikke det står så dårlig til her.

-Vi fokuserer mye på fysisk aktivitet som medisin og som behandling for en del lidelser, og på fysisk aktivitet i forebyggende helsearbeid. Endring i livsstil vektlegges i utdanningen. Studentene får blant annet undervisning om motiverende intervju som metode for å få til adferdsendring, sier instituttleder Hege Bentzen.

Bentzen sier at rådgivning, veiledning og informasjon er essensielt for å være en god terapeut. Kanskje er fokuset på det hele mennesket og en biopsykososial tilnærming mer fremtredende her enn i enkelte andre land, tenker hun.

Ingen refusjon

I 21 av de 28 EU-landene får ikke fysioterapeuter og annet helsepersonell refusjon for rådgivning rundt fysisk aktivitet. Men EU er fornøyd med at det har blitt flere initiativ på nasjonalt nivå og at flere initiativ har vist seg å ha effekt. Tallene fra undersøkelsen finnes HER.

EU skriver at de savner flere tiltak i arbeidslivet, slik som å få folk til å ta beina fatt når de skal på jobb. På nasjonalt nivå i landene er det også fortsatt labert med initiativ for å få eldre voksne i aktivitet.

Powered by Labrador CMS