Foto: Privat

Satte helsedirektøren på plass – nå beklager Guldvog til fysioterapeutene

Etter at helsedirektør Bjørn Guldvog uttalte seg sleivete om fysioterapeuter på NRK, ble han satt ettertrykkelig på plass av seksjonsleder Steinar Krey Voll ved Oslo universitetssykehus. Nå beklager helsedirektøren.

Publisert Sist oppdatert

- Da jeg hørte helsedirektørens uttalelse på Dagsrevyen ble jeg rimelig oppgitt. Ord har stor betydning, og fysioterapi består av så fantastisk mange gode og forskningsbaserte tiltak. At en mann i Guldvogs stilling uttalte seg på denne måten syntes jeg var problematisk. Jeg er nok kjent for å si det jeg mener, og mene det jeg sier, så jeg syntes det var på sin plass å kommentere det, sier Steinar Krey Voll.

Også forbundsleder Gerty Lund reagerte på Guldvogs uttalelser. Hun sendte mail til helsedirektøren etter NRK-intervjuet hvor hun skriver:

Hei Bjørn,

Her er du vel litt uheldig med uttalelsen? Fysioterapeuter masserer svært lite. Du har startet et vell av reaksjoner og det nærmest koker på Facebook og til dels på Twitter. Jeg tror du gjør lurt i å beklage utsagnet. Jeg håper ikke Helsedirektoratet tror at fysioterapeutene kun masserer og at det derfor var bakgrunnen for å stenge instituttene. Med vennlig hilsen Gerty Lund.

Legger seg langflat

Det har ført til tidenes unnskyldning fra helsedirektøren. For kort tid siden, ringte han Fysioterapeuten og ba om å få beklage ovenfor alle fysioterapeuter i Norge.

- Jeg beklager. Jeg har dummet meg ut. Umiddelbart etter at jeg sa det jeg sa, forsto jeg at det jeg sa kunne gi feil inntrykk. Jeg unnlot dessverre å rette det opp der og da, fordi jeg tenkte det kanskje kunne ville bli verre, sier helsedirektør, Bjørn Guldvog.

Han tar på eget initiativ kontakt med Fysioterapeuten for å rette opp inntrykket.

- Det er første gang jeg går til det skritt å kontakte Fysioterapeuten for å beklage ovenfor alle fysioterapeuter i landet, sier Guldvog.

Fornøyd med beklagelsen

Krey Voll er fornøyd med beklagelsen fra helsedirektøren.

- Jeg er glad for at Guldvog svarer på kritikken, og synes det står respekt av at han gir en uforbeholden beklagelse. Det skal være lov å gjøre feil, så lenge man retter feilen opp. Jeg anser meg som ferdig med denne saken, og legger til grunn at helsedirektøren har dette friskt i minne i sin framtidige forståelse og omtale av fysioterapien. Nå får vi alle gå videre med det viktige arbeidet vi har foran oss, sier han. 

Her er innlegget Steinar Krey Voll delte på Facebook

Kjære helsedirektør Guldvog. Nå håper jeg du har ligget våken i natt og tenkt på hvordan du dummet deg ut da du på Dagsnytt i går kveld sa noe sånt som at folk kan komme seg tilbake til fysioterapeuten og få massasje når pandemien er på hell. Jeg har forståelse for om folk i de tusen hjem ikke skjønner hvor skivebom det er å formulere seg på den måten, men du har faktisk som jobb å skjønne det. 

Hvis du derimot ikke allerede har bitt deg hardt i leppa og angret dypt på at du formulerte deg så klossete, så anbefaler jeg at du gjør avtale med en privatpraktiserende fysioterapeut så snart de har åpnet instituttene igjen, sånn at du får sett hvor steinhardt de jobber med å holde seg oppdaterte på hva som er aller beste forskningsbaserte praksis, hvor selvfølgelig de mener det er at man skal sette av tid og penger hvert eneste år til å reise på kurs og konferanser, og hvor hjertegodt nådeløse de er når de veileder pasientene sine til å gjøre så store framskritt som overhodet mulig. 

Det er viktig at du skjønner dette, Guldvog, så hvis det er for lenge å vente til etter pandemien har stilnet, så kan vi to gjerne ta en prat om hva de sylskarpe kollegaene mine driver med her på OUS Rikshospitalet nå. Hvordan de retter ryggen og går inn i ekstremt sammensatte pasientkasus, side om side med annet høyspesialisert personell, og hjelper folk som er en hårsbredd fra døden. Respiratorpasienter med Covid- 19, transplanterte pasienter, kreftpasienter, lungeopererte og bukopererte er noen av gruppene som daglig får stødig tilsyn av mine fysioterapikollegaer her. Ikke med massasje eller andre triks for velvære. Men med forskningsbasert kunnskap og et pågangsmot som ikke ligner noe annet jeg har sett i mitt liv. 

Vi som jobber her kan ikke møte hvem som helst nå om dagen, sånn rent fysisk, men du er hjertelig velkommen til å bli med på ett av de mange fagmøtene på Skype som vi skal avholde den nærmeste tiden. Vi skal blant annet snakke om en kunnskapspakke vi har laget for hvordan  man kan gi fysioterapi til Covid -19- pasienter. Den pakken kan du svært gjerne få lese, men du vil dessverre ikke finne noe om massasje der.

Facebookposten la han ut klokken åtte i dag morges – torsdag 2. april - og reaksjonene lot ikke vente på seg. Etter få timer hadde over 800 gitt tommel opp, 300 delt innlegget, og mer enn 90 fysioterapeuter gitt sin støtte.

Powered by Labrador CMS