Kalde bad begrenser effekten av styrketrening

Det har lenge vært populært blant toppidrettsutøvere verden over å benytte kalde bad etter trening. Men er tiltaket effektivt?

Publisert

Forskere ved NIH og Australia har sammen gjort en studie som bekrefter at kalde bad kan gi raskere restitusjon, men påviser samtidig at slike bad faktisk reduserer effekten av treningsøkten.

Bra – men…

- Hvis målet er raskere restitusjon så er kalde bad bra, men treningseffekten reduseres, sier Truls Raastad til www.nih.no. Raastad er professor i idrettsfysiologi ved Norges idrettshøgskole og er en av forskerne bak studien.

Dette betyr at hvis du konkurrerer ofte og har problemer med å restituere deg fra konkurranse til konkurranse, kan kalde bad ha gunstig effekt. Eksempler kan være etter etapper i sykkelritt som Tour de France eller turneringer i fotball og håndball der utøverne har problemer med å restituere 100 prosent mellom kampene, sier Raastad.

Dersom målet er å bli sterkere, er det derimot ikke gunstig med kalde bad. Dette vil tvert imot redusere effekten av treningen.

To studier
Forskerne gjennomførte to studier. Først ble 21 veltrente menn satt til å trene styrke i 12 uker. Etter hver trening ble de delt i to grupper. Den ene gruppen satt ti minutter med kaldt vann (10 grader) til navlen. Den andre gruppen (kontrollgruppen) syklet i ti minutter uten motstand.

Kontrollgruppen fikk 60 prosent økning i styrke, mens gruppen som tok et kaldt bad bare fikk 40 prosent økning i styrke. Økningen i muskelmasse i beina var halvert for dem som tok kalde bad.

Den andre studien tok for seg akutt effekt av kalde bad etter styrketrening. Ni menn gjennomførte to styrketreningsøkter (med eller uten kaldt bad), og 2, 24 og 48 timer etter treningen ble det tatt biopsier av musklene. Analysene viste at signalene som skal føre til at muskelen vokser, ble kraftig redusert etter det kalde badet.

Studien er publisert i Journal of Physiology.  

Hva med varme bad?

Høsten 2015 vil Raastad, sammen med Ph.D.-studenten Hamish McGorm fra University of Queensland i Australia, følge opp studien av kalde bad ved å se på effekten av varme bad. Hypotesen er at varme bad vil øke effekten av trening.

Kilde: Norges Idrettshøyskole (www.nih.no)  

 

 

Powered by Labrador CMS