Foto: Unio
Foto: Unio

Unio krever 3,8 prosent for kommunene

En ramme på 3,8 prosent betyr at kravene for høgskolegruppene i kommunene, blant annet fysioterapeuter, i snitt er på 20 000 kroner.

Publisert Sist oppdatert

Forhandlingsfristen for KS-området er onsdag 30. april klokken 24:00, opplyser Unio.

– Vi har tatt utgangspunkt i resultatet i frontfaget og kompensert for etterslepet. Dermed har vi prioritert våre medlemmer med høyere utdanning, sier forhandlingsleder for Unio kommune, Ragnhild Lied. Unio overleverte de økonomiske kravene til KS i dag.

For lektorer og andre med femåring utdanning eller mer, er kravene på 35.000 kroner.

– Det er spesielt lærerne som har hatt et solid etterslep. Det må kompenseres for at læreren ikke skal tape ytterligere, sier Lied i en kommentar på unio.no.

Unio opprettholder også kravene om en sentral arbeidstidsavtale for lærerne.

I tillegg fremmer Unio krav om en garantibestemmelse for høgskolegruppene, der ingen med 20 års ansiennitet og høyere utdanning skal tjene mindre enn 440.000 kroner.

– Vi mener disse kravene er ansvarlige og nødvendige for at kommunene skal kunne rekruttere og beholde kunnskapsrike folk med høy utdanning. Dette er nødvendig for at kommunene skal gi gode tjenester innenfor helse og utdanning, sier Lied.

Staten

Unio krever det samme for lønnsoppgjøret i staten, totalt 3,8 prosent for å ta igjen fjorårets etterslep til industrien.

– Det er nødvendig for at staten skal få tak i de kunnskapsrike folkene den trenger for å levere de tjenestene den skal, sier Sigrid Lem, forhandlingsleder i Unio stat.

I 2000 tjente en ansatt i industrien i snitt 59.000 kroner mer enn en ansatt i staten. I 2013 var forskjellen 120.689 kroner, en fordobling. Tallene er korrigert for utdanning.

– Den kraftige veksten i ulik verdsetting av utdanning i staten og det private er ikke bærekraftig. Staten kommer til å oppleve hjerneflukt og vil ikke få tak i de kunnskapsrike folkene den trenger for å levere de tjenestene som samfunnet trenger om den ikke gjør noe med utviklingen, sier Lem.

Kilde: www.unio.no

Powered by Labrador CMS