Forbundsleder Gerty Lund i Norsk Fysioterapeutforbund (til venstre) forventer sammen med assisterende forhandlingssjef Stine Malerød reelle tarifforhandlinger i høst.

Forventer reelle forhandlinger

Høstens tarifforhandlinger kan bli tøffe på grunn av korona, innser NFFs forbundsleder. Mandag ble kravene i takstforhandlingene levert, og snart går de andre forhandlingene i gang.

Våren ble sterkt preget av korona, og alle tarifforhandlinger ble utsatt. Nå går forhandlingene i gang. Mandag ble NFFs krav i takstforhandlingene sendt til Helse- og omsorgsdepartementet. Først 14. september blir det kjent hva kravene er. 16. september går forhandlingene i gang, og de skal være ferdige til 1. oktober.

-Det har vært et stort etterslep på takstene, de selvstendig næringsdrivende fysioterapeutene har ikke hatt samme inntektsutvikling som ansatte, sier forbundsleder Gerty Lund i Norsk Fysioterapeutforbund (NFF).

På toppen av dette har fysioterapeutene også slitt ekstra under koronakrisen, understreker hun. De stengte klinikkene i fem uker, og ikke alle utgifter ble kompensert.

-I tillegg har de hatt flere måneder med redusert antall pasienter på grunn av hygienetiltak mellom konsultasjonene. Jeg hører flere fysioterapeuter sier at de jobber opptil to timer ekstra hver dag, både av hensyn til pasientene som trenger hjelp, men også for å kunne holde inntekten oppe, sier Lund.

Selv om forbundslederen ikke vil si noe om kravene per nå, sier hun at de har vært åpne på at de mener taksten for videokonsultasjon bør bli permanent. Dagens takst er bare midlertidig, fram til 1. september.

Sykehusfysioterapeutene først ut

25. august møter Unio Spekter til første forhandlingsmøte, da på helt overordnet nivå. Først flere uker senere vil trolig NFF gå i gang med sine direkte forhandlinger med Spekter. Foreløpige datoer for stat og KS er fra 2. til 15. september.

Mye tyder på at det kan bli tøffe tak for NFF. I næringslivet har arbeidsgiversiden gitt uttrykk for at de vil ha nulloppgjør. De viser til vanskelige tider på grunn av koronaviruset.

-Arbeidsgiversiden vil jo alltid snakke slik før et oppgjør, og det er klart de bruker korona for det det er verdt. Det er vanskelig å være knalltøff i disse forhandlingene, men samtidig går økonomien nå bedre enn fryktet. Dette er et hovedoppgjør, og vi går inn for at det skal være reelle forhandlinger. Koronasituasjonen har jo nettopp vist at det er viktig å sikre rekrutteringen til helseyrkene, gjennom lønn som står i forhold til utdanningslengden og ansvaret, sier forbundslederen.

Spent på frontfagene

Lund viser til at fysioterapeuter på sykehusene har måttet jobbe under mye trykk.

Også når hun skal kommentere de andre oppgjørene, er hun opptatt av hvordan fysioterapeuter har stilt opp.

-Mange fastlønte fysioterapeuter i kommunene har vært omdisponert. På rehabiliteringsinstitusjonene har mange fysioterapeuter måttet takle permittering, understreker hun.

Lund er spent på hvordan det går med frontfagene, og sier at det vil avgjøre hva potten til fysioterapeutene i neste runde blir. Da Norsk Industri, Fellesforbundet og Parat møttes i forrige uke, gikk det bare to timer før det ble brudd. Partene møtes hos riksmekleren tirsdag.

Powered by Labrador CMS