Forskningsrådet får for mange dårlige søknader

For å redusere antall søknader som ikke holder mål, kan et gebyr på søknader og en karanteneordning være aktuelle tiltak, ifølge Forskningsrådet. 

Publisert

Norske forskere kommer ikke utenom Forskningsrådet, som fordeler over en fjerdedel av alle offentlige forskningskroner. Mange har klaget over at det tar for lang tid å skrive søknader. De fleste får avslag. Samtidig mener Forskningsrådet at det skrives for mange dårlige søknader.

Ifølge Forskerforum, forbereder Forskningsrådet seg på kraftige kutt.  Regjeringen har nemlig bedt et ekspertutvalg komme med kuttforslag tilsvarende ti prosent av administrasjonsutgiftene deres, altså mer enn 80 millioner kroner.

En til syv

Forskningsrådet gir søknadene de får en karakter fra én til syv. Søknader med karakteren fire eller dårligere blir stort sett alltid avslått. Rundt 45 prosent av søknadene til forskningsprogrammene havner under denne grensen.

– At en betydelig andel får relativt svak vurdering, er et uttrykk for at vi får for mange svake søknader, sier administrerende direktør Arvid Hallén til Forskerforum.

Sperret i ett år

Derfor vurderer Forskningsrådet en straff for de svakeste søknadene, som i verste fall kan innebære at man ikke får sende inn ny søknad på ett år.

– En karanteneordning kan for eksempel være at hvis man har søkt og fått karakter under et visst nivå, må man stå over ett år. Det er et incentiv for å anstrenge seg når man søker, sier Hallén.

Koster 15.000 kr per søknad 

Nesten halvparten av søknadene er altså ikke gode nok til å kunne få støtte.  Ifølge Forskningsrådets koster det dem mellom 15.000 og 17.000 kroner å behandle én enkelt søknad. Forskningsrådet behandler rundt 5.000 søknader i året.

Les mer i Forskerforum

Powered by Labrador CMS