Stor tro på udokumentert helsehjelp

Selv uten bevis for at det virker, oppsøker nesten halvparten av oss alternativ behandling. Nordmenn la igjen om lag 4,7 milliarder kroner hos alternative behandlere i 2012.

Publisert Sist oppdatert

Nordmenn ligger på verdenstoppen når det gjelder helse og levealder, vi er friskere og lever lenger enn våre forfedre - og vi er storforbrukere av helsetjenester. Også alternativ behandling, skriver Aftenposten, som i dag starter en artikkelserie over åtte dager om utbredelsen av alternativ behandling og alternativ medisin i Norge

Avisen vil også se på hva som gjøres av forskning på alternativ behandling. Det statlige ansvaret ligger hos Nasjonalt Forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin (NAFKAM) ved Universitetet I Tromsø.

4,7 milliarder

Omfanget er stort, og brukerne er mange. De siste tilgjengelige tall er hentet fra en undersøkelse i 2012 gjort av NAFKAM og viser at nordmenn brukte 4,7 milliarder kroner på alternativ behandling, alternative selvhjelpsteknikker og kjøp av urter og naturlegemidler.

I beløpet inkluderer NAFKAM 3,8 milliarder til besøk hos alternativ behandler, 380 millioner til alternative selvhjelpsteknikker som yoga og tai chi og 600 millioner til bruk av urter og naturmidler. Mange går til massasje, færre til homeopat. 45,3 prosent av Norges befolkning oppgir å ha oppsøkt alternativ behandler det siste året.

Mest liberale i Europa

Norge har Europas mest liberale lovverk når det gjelder alternativ behandling. Det stilles ikke noen krav til medisinsk utdannelse eller kompetanse for å ta seg betalt for å hjelpe.

Aftenposten har snakket med NAFKAMs direktør:
 
- I Norge kan nesten hvem som helst behandle nesten hva som helst med hva som helst, sier Vinjar Fønnebø.

Powered by Labrador CMS