Felles spiserom og mer fysioterapi

Aktivitetsnivået hos slagpasienter ved norske sykehus varierer. En ny studie viser at felles spiserom og mer fysioterapi gir økt aktivitet.

Publisert Sist oppdatert

Studien er publisert i Journal of Stroke and Cerebrovascular Diseases. 393 pasienter fra 11 slagenheter deltok i studien. Det var slagenhetene ved de åtte sykehusene i Midt-Norge, Universitetssykehuset i Nord-Norge, Bærum sykehus og Lillehammer sykehus.

Førsteforfatter Anne Hokstad ved NTNU, sier til Dagens Medisin at pasientene var mer aktive på sykehus som hadde felles spiserom.

Ville undersøke forskjeller

Målet med studien var å undersøke forskjellen i aktivitet på sykehusene, og hvilke faktorer som økte aktivitetsnivået. Pasientene ble observert hvert tiende minutt mellom klokken åtte og fem på dagen.

- Slagenheter har vært opptatt av tidlig rehabilitering i slagbehandlingen, og at dette er viktig for å få et godt resultat, sier Hokstad.

I hennes studie ble aktiviteten i gjennomsnitt målt på dag fem. Ved ett av sykehusene (A) var pasientene i aktivitet 13 prosent av tiden. Ved et annet sykehus (B) var pasientene kun i aktivitet i 6-7 prosent av tiden.

Sykehus A hadde felles spiserom, det hadde ikke sykehus B.

- Bør vurdere felles spiserom

- Det ser ut til å være positivt for pasientene å komme seg ut av rommet. Pasienter som trenger hjelp til å komme seg til en felles stue, bør tilbys denne hjelpen. Sykehus som serverer pasienten mat på rommet, bør vurdere å etablere felles spiserom.

Pasienter med god tilgang på fysioterapeut var også mer i aktivitet, og det bør vektlegges, mener Anne Hokstad.

Powered by Labrador CMS