– Fysisk aktivitet beskytter mot demens

Fysisk aktivitet er bra for hjernen, spesielt for de som sliter psykisk. Aktivitet som gjør deg andpusten og svett er det beste, viser en studie ved CERG i Trondheim.

Publisert Sist oppdatert

Studien er gjennomført av Ekaterina Zotcheva. Hun er doktorgradsstipendiat i Cardiac Exercise Research Group (CERG) og ved Institutt for samfunnsmedisin og sykepleie, NTNU. Med demensrelatert død sikter Zotcheva til dødsfall der demens er oppgitt som en av årsakene i Dødsårsaksregisteret.

Høy intensitet

I studien har hun fulgt 37.000 nordmenn i opp til 20 år. Nesten 1.000 av dem døde av eller med demens, skriver gemini.no.

Resultatene viser, ifølge Zotcheva, at fysisk aktivitet beskytter mot demensrelatert død. Det gjelder spesielt aktivitet med høy intensitet.

– Fysisk aktivitet beskytter både de som har mange symptomer på angst og depresjon, og de som ikke har det. Faktisk tyder resultatene på at fysisk aktivitet kan være spesielt nyttig for personer med høy grad av psykisk stress, sier Zotcheva til gemini.no.

Sterkt redusert risiko

Den nye studien er en del av GENIDEM-prosjektet (Gene-Environment Interaction in Dementia), og inkluderer middelaldrende og eldre kvinner og menn fra sju av de største befolkningsundersøkelsene som ble gjennomført i Norge mellom 1994 og 2002.

– Risikoen for å dø av eller med demens var redusert med 39 prosent for de som oppgav at de var regelmessig fysisk aktiv med høy intensitet. De som rapporterte at de var fysisk aktive uten å bli svett og andpusten, hadde 27 prosent lavere risiko enn inaktive, sier Zotcheva.

Studien er publisert i tidsskriftet Frontiers in Aging Neuroscience: 

Leisure-time physical activity is associated with reduced risk of dementia-related mortality in adults with and without psychological distress: The Cohort of Norway
Powered by Labrador CMS