Høye hæler utgjør en betydelig skaderisiko

Antallet amerikanske kvinner som fikk skader på grunn av høyhælte sko ble mer enn doblet fra 2002 – 2012.

Publisert Sist oppdatert

Det viser en amerikansk studie basert på data fra offentlige skaderegistre i USA. I 2012 var det snakk om en gjennomsnittlig ratio på 8,83 skader per 100.000. Kvinner i alderen 20-29 år var mest utsatt, med en ratio på 18.29 på 100.000.

Studien er publisert i juniutgaven av tidsskriftet Journal of Foot and Ankle Surgery, og i det amerikanske fysioterapiforbundets (APTA) nettmagasin PTinMotion.

Skaderegistre

Forskerne brukte data fra NEISS, Consumer Product Safety Commission’s National Electronic Injury Surveillance System. Registeret inneholder informasjon fra pasientjournaler, med blant annet demografiske data, hvilken kroppsdel som er blitt skadet, diagnose og hvor hendelsen fant sted. Dette ble kombinert med søkeord som “highheel,” “high-heel,” “heels,” “highheels,” “high-heels,” “pumps,” og “stiletto”.

Flest skader hjemme

Størstedelen av skadene (72 %) gjaldt ankel eller fot, og var for det meste overtråkk og forstuinger (52.8 %). Deretter fulgte skader på overkropp og overekstremiteter (16.6 %). Om lag halvparten av skadene skjedde hjemme (49.5 %). Nesten alle skader (98 %) ble betegnet som mindre alvorlige.

Flest skades hjemme

Den er basert på dataene i studien, men også på ”hva moren din ville si”, skriver forfatterne. Begrepet ”fornuftige sko” har de unngått å bruke.

Forfatterne oppfordrer til forsiktighet med høye hæler når du er hjemme. Og - ”som mor ville si” - å tenke over hva slags sko som passer til en hver anledning når du er alle andre steder. 

Powered by Labrador CMS