Annonse

Lykke på 3 hjul!

Kettwiesel liggesykkel kan åpne en ny verden for mange.

Cecilie fra Bærums Verk har levd med sykdommen Multippel Sklerose i snart 30 år. Sykdommen medfører at hun har vesentlig nedsatt balanse i tillegg til at hun sliter med fatigue som gjør at hun raskt blir sliten av aktiviteter. Andre utfordringer hun har er smerter i nakke, rygg, skuldre, ben og hode. Alt dette gjør at hun ikke klarer å delta så mye i aktiviteter som hun gjerne skulle ønsket, og sykling har vært et ikke-tema i mange år.

Prøvde mange sykler før hun bestemte seg

Etter å ha lest om liggesykler på en interessegruppe på Facebook ble hun veldig interessert i å vite mer om dette hjelpemiddelet. Gjennom sin lokale ergoterapeut fikk hun prøvd mange ulike sykkelmodeller og varianter, og fant fort ut at en Kettwiesel liggesykkel var det riktige for henne.

Kettwiesel liggesykkel gjør det lett å sette seg på sykkelen

Sittestillingen kan justeres høy/lav og vinkles, noe som forenkler det å sette seg på sykkelen. Måten man sitter på gir mindre belastning på rygg, knær og ankler. De 3 hjulene, ett foran og to bak gir god vektfordeling og gjør at sykkelen ligger godt og stødig på bakken. For personer som Cecilie som sliter med dårlig balanse er dette viktig.

- Det å sitte såpass lavt samtidig som jeg har en behagelig sittestilling gjorde valget enkelt for meg, sier hun.

Liggesykkelen gjør at Cecilie kommer seg ut året rundt!
Liggesykkelen gjør at Cecilie kommer seg ut året rundt!

Gir ekstra hjelp opp bakker

Andre fordeler med en Kettwiesel er at den kommer med starthjelp og motor. Dette gjør at brukeren får hjelp til å komme i gang, og gjør det lettere å komme seg opp bakker.

- Motoren på sykkelen hjelper meg når jeg blir sliten. Det er veldig behagelig å sitte i setet og jeg slipper å sitte med hevede skuldre for å holde meg fast. Sykkelen er lett å styre, jeg kan til og med slippe en hånd fra styret for å riste løs når jeg sykler.

Cecilie merker også at den lave sittestillingen har en annen fordel – den gir en veldig god fartsfølelse. - Jeg blir glad når jeg er ute og sykler og fartsfølelsen gir meg et skikkelig adrenalinkick. Sykdommen gjør at jeg ikke kan bevege meg mer enn max 2 km/t så dette er en fantastisk forandring i hverdagen. Starthjelpen til sykkelen gjør at det er lett å komme i gang med syklingen i de bratte bakkene der jeg bor.

Lykke på 3 hjul!

Cecilie kan ikke få fullrost sykkelen sin nok. - Det har blitt en helt annen hverdag etter at jeg fikk sykkelen. Den har gitt meg en fantastisk mestrings- og frihetsfølelse. Dette er noe JEG får til, nå kan jeg delta i aktiviteter på lik linje som mange andre. Jeg sier ofte: Nå har jeg fått vinger, dette er lykke på 3 hjul!

Lykke på 3 hjul!
Lykke på 3 hjul!

Fordi Kettwiesel er så enkel å bruke har den blitt en del av Cecilies daglige rutine. - Jeg benytter sykkelen nesten hver dag, unntatt når det er dårlig vær. Jeg benytter sykkelen til trening hos fysioterapeuten, når jeg skal på besøk til venner, lufte hunden eller rett og slett bare for å ta meg en tur.

«Barn jeg møter synes den er tøff!»

Når Cecilie er ute og farter rundt med sykkelen sin får hun mange positive tilbakemeldinger fra folk hun møter. - Barn som jeg møter smiler ofte når de ser jeg kommer og mange sier; For en tøff sykkel du har! Det er kanskje ikke så rart de smiler når jeg kommer susende med verdens største glis rundt munnen.

En sykkel for både gode og dårlige dager

Cecilies form er veldig varierende. Hun har dager som er gode og dager som er mindre gode. En liggesykkel som Kettwiesel gjør det enklere å komme seg ut en tur uavhengig av dagsformen. - Min deltagelse i hverdagen er ofte veldig avhengig av hvor sliten jeg er. Jeg føler jeg kan benytte sykkelen uansett dagsform. Om jeg er sliten så skrur jeg bare på motoren. Vil jeg trene så skrur jeg den av. Selvfølelsen min blir også bedre fordi jeg blir så glad når jeg kommer meg ut. Jeg er heller ikke avhengig av noen andre for å komme meg ut og det gjør meg mer selvstendig.

Kettwiesel kan brukes «overalt»

Liggesykkelen kan brukes stort sett overalt der en vanlig sykkel kan brukes. Den fungerer fint på asfalt og i mer røft terreng. Cecilie bruker sin på både bilveier og skogsveier. Og drømmen om en dag å sykle rallarveien er fullt mulig å få oppfylt nå som hun har en sykkel som passer for henne!

Kettwiesel kan brukes overalt der en vanlig sykkel kommer frem
Kettwiesel kan brukes overalt der en vanlig sykkel kommer frem

Liggesykler er et godt alternativ til personer med ulike funksjonsbegrensninger Syklene passer utmerket til personer med funksjonsbegrensninger som f.eks. hjerneslag, amputasjoner, nedsatt balanse, KOLS, lungesykdom, cerebral parese, nevrologiske sykdommer og andre helsetilstander som medfører nedsatt utholdenhet og muskelstyrke. Tilpasningsmulighetene er mange! Alle HASE sykler er CE-sertifisert.

Kettwiesel liggesykkel gjør at også hjerte- og lungesyke kommer seg ut på tur

Laila Vatn, ergoterapeutspesialist med over 10 års erfaring med lunge- og hjertesyke sier bl a: - Min oppfatning er at de fleste lungepasienter fungerer best i liggesykkel da det er et godt sete. Lungepasienter benytter mye energi om de sitter på et vanlig sykkelsete. På en liggesykkel så slapper de av i armer og thorax. Jeg har søkt på mange liggesykler til Nav hjelpemiddelsentral for mine brukere, og opplever dette som veldig positivt for brukerne. De kommer seg ut på aktiviteter de ikke hadde gjort ellers, og dette skaper stor glede og mestringsfølelse.

Lett å tilpasse til brukeren og tar liten plass

Denne sykkelen passer til både voksne og barn. Sykkelen kan settes på høykant, noe som gjør at den ikke tar stor plass når det står parkert. God bakkeklaring og det at den er lett å komme seg opp i gjør at den er ypperlig for daglig bruk for folk med ulike funksjonsbegrensninger.

Cecilie fikk hjelp av sin lokale ergoterapeut til både utprøving og søknad på Kettwiesel liggesykkel. Den er prisforhandlet hos NAV og kan dermed søkes på via Hjelpemiddelsentralen.

Pino tandemsykkel er et godt alternativ om brukeren ikke klarer å sykle alene

Dersom din bruker ikke kan sykle selv, eller trenger litt assistanse, er tandemsykkelen Pino et godt alternativ. Her er det den bakerste syklisten som styrer sykkelen. Dette gjør at den forreste syklisten kan være med å tråkke eller bare sitte og nyte turen. Pino er lett og svært manøvrerbar.

Kom og prøv Kettwiesel liggesykkel på Sykkel- og aktivitetsdagene 2022!

I samarbeid med NAV stiller Quality Care opp med Kettwiesel liggesykkel og flere andre sykler på aktivitetsdagene som arrangeres fra nå av og utover sommeren.

Her kan sykkelen prøves ut av brukeren. Har du eller brukeren ikke mulighet til å komme, så kan du ta kontakt og avtale utprøving hjemme hos brukeren.

Sykkel- og Aktivitetsdagene 2022

Bestill utprøving hjemme hos brukeren

Ikke mulig å komme på sykkeldag? Ta kontakt så kommer vi hjem til brukeren så får denne prøvd ut Kettwiesel liggesykkel i de omgivelser den vil bli brukt.

Ta kontakt for utprøving

Kilder: Quality Care AS hjemmeside og blogg – brukerhistorier

Powered by Labrador CMS