Advarer mot ledighet blant fysioterapeuter

For å minske risikoen for ledighet blant fysioterapeuter i Danmark, advarer lederen i Danske Fysioterapeuter mot en fortsatt økning av antallet studieplasser.

Publisert Sist oppdatert

Bakgrunnen er at det de siste årene har blitt tatt opp stadig flere studenter ved fysioterapiutdanningene i Danmark. Det kan føre til økt ledighet blant fysioterapeuter fordi etterspørselen på arbeidsmarkedet ikke stiger i samme takt, mener leder i Danske Fysioterapeuter (DF), Tina Lambrecht.

Hva med Norge?

På spørsmål fra Fysioterapeuten om hvordan NFF vurderer situasjonen i Norge, sier forbundsleder Fred Hatlebrekke at de danske forholdene ikke er sammenlignbare med Norge.

- Danmark uteksaminerer hvert år ca. 1.100 fysioterapeuter. Det er veldig mye i forhold til folketallet. Danmark har også et helt annet arbeidsmarked enn i Norge, i alle fall foreløpig, sier Hatlebrekke. Han legger til at ledigheten blant nyutdannede fysioterapeuter i Norge ligger på ca. fem prosent.

- Det er ganske lavt, og ikke høyere enn blant nyutdannede i endel andre yrkesgrupper, sier Hatlebrekke.

Brev til statsråden

Lambrecht kommer med advarselen i et brev til den danske utdanningsministeren.
- Ingen kan være tjent med at det utdannes flere fysioterapeuter enn det er bruk for. Derfor har jeg valgt å kontakte ministeren, som hvert år på denne tiden må ta stilling til om utdanningene får ta opp enda flere studenter, sier hun til fysio.dk.

- Umiddelbart vil man jo gjerne håpe at selv om det utdannes flere fysioterapeuter, så vil de  finne relevant arbeid etter hvert. Dessverre viser flere framskrivninger av behovet for fysioterapeuter at det er urealistisk.

- Når ekspertene kikker i krystallkulen kommer det fram at det er fare for økt arbeidsledighet med dagens opptak. Etterspørselen klarer rett og slett ikke å henge med. Det vil derfor være  galskap å øke studentopptaket ytterligere, ifølge Lambrecht.

Regionene

Det er Danske Regioner, en del av forbundet Danske Fysioterapeuter, som har utredet det framtidige behovet i sine respektive regioner. Et par eksempler: I Region Hovedstaden forventes det i 2020 å være ca. 1.000 flere fysioterapeuter enn det er bruk for, mens ”overskuddet” i Region Midtjylland vil være ca. 750 fysioterapeuter.

I 2013 ble de tatt opp 1.126 studenter ved de danske fysioterapiutdanningene. Fem år tidligere – i 2008 – var opptaket 776 elever. Det tilsvarer en økning på 45 prosent, opplyser fysio.dk.

Powered by Labrador CMS